Aktualno
StoryEditor

Nižu se loše vijesti za Apple: Tehnološki div priznao poraz u Kini

11. Siječanj 2019.

Još jedna potvrda silazne putanje donedavno nedodirljivog proizvođača žuđenih pametnih telefona došla je u obliku Appleu iznimno mrskih popusta. Kako javlja Financial Times, dva su velika ovlaštena trgovca njegovih proizvoda u Kini odlučila srezati cijene određenih modela iPhonea i za više od 20 posto nakon što su podaci pokazali zabrinjavajući podbačaj na tom tržištu. S obzirom da su izravni popusti na uređaje za američku kompaniju oduvijek bili posljednja mjera (oslanjala se obično na neizravne akcije poput zamjene staro za novo), ovaj potez može se protumačiti kao konačno priznanje promašenosti modela povećanja cijena za koji su se u Appleu odlučili.

Nisu za to, doduše, snašli snage u samoj kompaniji, nego su donošenje teške presude prenijeli na internetske trgovačke platforme JD.com i Suning, valjda kako bi sačuvali obraz. Tako su ovi ovlašteni trgovci snizili cijene iPhonea 8, 8 Plus i najnovijeg XR-a, dok su na službenoj stranici Applea ostale stare cijene. Ova načelna ustrajnost u održavanju cijene, jasno, nema stvarnu težinu jer će više za nove uređaje platiti samo oni do kojih još nije stigla vijest o povoljnijim cijenama kod drugih trgovaca.

Iako cijene u službenim trgovinama određuje, naravno, sama kompanija, one kod trećih strana, odnosno vanjskih distributera, obično se određuju u dogovoru, pa se ova mjera može shvatiti kao implicitna kapitulacija pred atraktivnijom konkurencijom, posebice domaćim proizvođačima poput Huaweija, Xiaomija, Oppa i ZTE-a.

Jedna od najvećih e-platformi JD.com snizio je cijenu osnovnog iPhonea 8 na 590 dolara, što je 22 posto manje od cijene istaknute na Appleovoj stranici, dok se iPhone 8 Plus sada može dobiti za tričavih 710 dolara, odnosno 20 posto manje od ‘službene‘ cijene, piše FT. Što se Suninga tiče, iPhone XR tamo ide za 800 dolara, znatno manje od 960 dolara, koliko sam Apple traži. Pored toga, zaposlenici Appleovih trgovina imaju širok manevarski prostor kada su u pitanju zamjene staro za novo, javlja britanski dnevnik, pa vlasnici starijih modela nove mogu dobiti i uz gotovo dvostruko veći popust od istaknutog na službenoj stranici.

14. travanj 2024 20:20