Aktualno
StoryEditor

Njemački izvoz snažno pao u prosincu

02. Veljača 2023.
Coins on top of the flag of Germany on the background of oil rigs and charts. Concept - increase in the cost of gasoline, diesel, energy in Germany. Increase in the selling price of hydrocarbons. njemačka, inflacija, rast cijena, troškovi, porast troškova, industrija, proizvodnjafoto Shutterstock

Njemački izvoz snažno je pao u prosincu, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda, odražavajući slabiju inozemnu potražnju u razdoblju visokih cijena energije i podignutih troškova zaduživanja.

Izvoz je u prosincu pao za 6,3 posto u odnosu na studeni, a uvoz za 6,1 posto, izvijestio je Destatis.

U cijeloj 2022. izvoz je poskočio za 14,3 posto, ali uvoz je bilježio još snažniji rast, za 24,3 posto, potaknut poskupljenjem energenata pod utjecajem rata u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji.

Time je višak u robnoj razmjeni sa svijetom lani ponovo smanjen, petu godinu zaredom, naglasio je Destatis.

U prosincu višak je bio za 8,3 posto manji nego u studenom, kliznuvši na 10 milijardi eura. U odnosu na prosinac 2021. porastao je za 58,7 posto.

Glavno odredište njemačkog izvoza bile su i u prosincu 2022. Sjedinjene Države, iako je njegova vrijednost bila za 10 posto manja nego u studenome, kliznuvši na 12,3 milijarde eura. Uvoz iz SAD-a smanjen je za 7,3 posto, na 7,7 milijardi eura. 

Najviše je robe Njemačka i u prosincu uvozila iz Kine, u vrijednosti 13,5 milijardi eura, za čak 14 posto manje nego u prethodnom mjesecu. U istom postotku smanjen je i njemački izvoz u Kinu, kliznuvši na 7,6 milijardi eura.

Izvoz u Rusiju smanjen je u prosincu za 16,7 posto u odnosu na studeni, na 900 milijuna eura. Uvoz se pad zadržao na razini iz studenoga i iznosio je 1,6 milijardi eura.

Njemačka je na kraju prošle godine manje izvozila i u druge članice EU-a, za četiri posto u odnosu na studeni, uz vrijednost izvezene robe od 70,9 milijardi eura. Smanjen je i njemački uvoz iz ostatka EU-a, za 4,8 posto, na 58,7 milijardi eura.

21. travanj 2024 05:27