Aktualno
StoryEditor

Njemački predsjednik Steinmeier protiv demoniziranja Rusije

15. Travanj 2018.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je upozorio da ne treba demonizirati Rusiju, podsjetivši da Njemačka zbog povijesti ima posebnu ulogu u održavanju dijaloga s Moskvom.

U intervjuu objavljenom u nedjelju u tjedniku Bild am Sonntag Steinmeier je izrazio zabrinutost zbog subotnjih napada SAD-a, Britanije i Francuske na Siriju koji su, po njegovu mišljenju prvi put ozbiljno povećali opasnost od izravnog sukoba između ruskih i američkih vojnih snaga.

>>>Francuska: Nakon udara u Siriji, Rusija mora prisiliti Asada na političko rješenje

"Ovo je drugi korak u eskalaciji odnosa između Rusije i SAD-a", kazao je Steinmeier, koji je dužnost njemačkoga ministra vanjskih poslova obavljao dvaput.

Zračni napadi na Siriju, čiji je cilj bio uništiti sirijska postrojenja za kemijsko oružje, još više su pojačali napetosti između Zapada i Moskve. Napetost između dviju zemalja je na novoj razini u posthladnoratovskome razdoblju nakon protjerivanja više od 130 ruskih diplomata u znak odmazde za napad na ruskoga špijuna u Britaniji za koji Zapad okrivljuje Rusiju.

Sirijski režim negira korištenje kemijskog oružja protiv civila, a Rusija niječe da stoji iza napada nervnim otrovom na nekadašnjega ruskog agenta i njegovu kćer.

>>>Azimov: Rusija se neće vojno uplitati u ‘barbarsku agresiju’ u Siriji dok nema ruskih žrtava

Steinmeier kaže da dokazi jasno upozoravaju na rusku umiješanost koja "jest alarmantna", no pritom dodaje: "I galopirajuće udaljavanje Rusije i Zapada nas mora zabrinuti, zbog posljedica koje daleko nadilaze ovaj slučaj. Zapravo je nestao temelj za bilo kakvo međusobno povjerenje."

Steinmeier je pozvao njemačke političare da ostave otvorena vrata dijalogu s Rusijom i izbjegavaju nazivati Rusiju i njezin narod neprijateljima.

>>> Zapadne sile intervenirale, izveden zračni napad na Siriju; Antonov: Bit će posljedica

"Bez obzira na ruskoga predsjednika Putina ne možemo cijelu Rusiju, zemlju i njezin narod proglasiti neprijateljima. Povijest govori protiv takvoga stava, a i puno je toga na kocki", smatra njemački predsjednik.

10. prosinac 2023 04:06