Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Kraj ere freona: Hrvatska industrija ‘F-Gas regulativu‘ platit će 20 milijardi kuna

25. Srpanj 2018.

Sve stroži propisi u vezi s primjenom radnih tvari u cijelom svijetu donijeli su goleme promjene u rashladnu i klimatizacijsku tehniku. Prvim danom 2015. godine stupila je na snagu uredba koja je donijela velike promjene na tržištu rashladne i klimatizacijske opreme, što je dovelo do napuštanja većine primjenjivanih radnih tvari u rashladnoj tehnici. No mjere koje stupaju na snagu 2020. godine iz F-Gas regulative još su oštrije i mogle bi imati posljedice posebno za prehrambeni lanac, s obzirom na to da o rashladnoj tehnologiji ovisi čitav lanac, od proizvodnje i distribucije hrane do logistike.

Od 1. siječnja 2020. zabranjuje se prodaja rashladnih uređaja s freonima opasnim za okoliš. Postojeći uređaji moći će se upotrebljavati do 2030. i dotad stare rashladne sustave moraju zamijeniti sve tvrtke koje to još nisu učinile. Taj će standard biti najteži uteg za male prehrambene tvrtke i OPG-ove.

Primjena F-Gas regulative, odnosno mjere koje stupaju na snagu 2020. godine, donosi niz novosti. Tako se većina uređaja i opreme koji su se dosad upotrebljavali više neće moći stavljati na tržište. Preciznije, od 2020. godine postaju zabranjene radne tvari (freoni) koje imaju potencijal globalnog zatopljenja veći od 2500, kao primjerice R404A u rashladnoj industriji (supermarketi).

Na koga se promjene odnose, što očekuje poslovne, a što fizičke osobe te koja je alternativa freonima čitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

24. svibanj 2024 05:12