Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Slavonski hrast: Samo Škegro i Ravlići protiv raspodjele Hrvatskih šuma

14. Veljača 2018.

Najkasnije do kraja veljače Hrvatske šume objavit će količine odobrenih hrastovih i drugih trupaca koje će drvoprerađivačke tvrtke nabavljati po jeftinijoj cijeni, ovisno o stupnju finalizacije proizvoda. Međutim, tvrtke koje su godinama bile među onima koje su najviše nabavljale te sirovine od HŠ-a – Spačva, DI Slavonija i Strizivojna hrast – nisu zadovoljne najnovijim pravilima raspodjele hrasta i u najmanju ruku stvaraju nervozu među ostalim drvoprerađivačima i u Hrvatskim šumama (iako se ni za neke druge tvrtke ne može reći da su anđeli).

Povlaštene cijene slavonskog hrasta namijenjene su finalizaciji u Hrvatskoj, no drvoprerađivači se međusobno optužuju da ‘oni drugi‘ samo izvoze trupce. Najviše jeftine sirovine dosad su povlačile Quaestusova Spačva te Strizivojna hrast i Slavonija DI obitelji Ravlić.

Te su tri tvrtke na sjednici Udruženja drvoprerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore sredinom prosinca glasovale protiv Pisma razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Pismom se određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču koji će tako moći izračunati koliko će trupaca primiti i planirati svoju proizvodnju, a dokazivat će je na temelju faktura.

– Za potpisivanje Pisma razumijevanja glasovalo je 35 članica, tri su bile protiv, a jedna je bila suzdržana – kažu u HGK-u, ali ne žele reći o kojim je članicama riječ jer nisu uspjeli dobiti odobrenje od svih da ta informacija može izaći u javnost.

Nakon objave članka pristigao je demanti obitelji Ravlić.

Ove i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

27. travanj 2024 06:57