Aktualno
StoryEditor

Obama ‘trajno zabranio‘ bušenje nafte na Arktiku i dijelovima Atlantika

21. Prosinac 2016.

U jednom od svojih posljednjih poteza američki predsjednik na odlasku Barack Obama je "trajno zabranio" bušenja za naftom ili plinom na "golemoj većini" sjevernih teritorijalnih voda.

Obama je područja oko Arktika i dijelove Atlantskog oceana označio kao "trajno nedostupne" za svako buduće unajmljivanje. Sličnu je mjeru paralelno s Washingtonom usvojila i Kanada, javlja BBC.

Iz Bijele kuće kažu da je svrha odluke "snažna i održiva arktička ekonomija i ekosustav". Citirani su i očuvanje kulture lokalnog stanovništva, zabrinutost za životinjski svijet te "ranjivost" regije na izljeve nafte.

Dok je Kanada najavila da će odluku revidirati svakih pet godina, administracija Obame inzistira da je zabrana trajna i neopoziva.

Američki institut za naftu u reakciji na objavu kaže da "ne postoji takva stvar kao trajna zabrana" i izražava nadu da će predsjednik pred inauguracijom Donald Trump poništiti odluku.

Trump je kao sljedećeg državnog tajnika imenovao šefa Exxon Mobila Rexa Tillersona, poznatog po učestalim pozivima za manje regulacije u naftnoj industriji.

27. travanj 2024 07:40