Aktualno
StoryEditor

Očekuje se porast cijena zrakoplovnih karata i hotelskog smještaja

24. Srpanj 2018.

Očekuje se kako će snažan rast svjetskog gospodarstva i rast cijena nafte povećati troškove zrakoplovnih putovanja tijekom 2019. godine, pri čemu bi cijene avionskih karata mogle porasti za 2,6 posto, a cijene hotelskog smještaja za 3,7 posto, pokazuju procjene iz te industrije.

U nekim zemljama uključujući Indiju, Novi Zeland, Norvešku, Njemačku i Čile, očekuje se porast cijena zrakoplovnih karata za više od 7 posto, objavljeno je u utorak u godišnjim procjenama poslovnih putovanja udruga Carlson Wagonlit Travel i Global Business Travel Association.

Međunarodna udruga zračnog prometa u lipnju je prognozirala kako će putnički prinosi, koji određuju cijene zrakoplovnih karata, ove godine porasti za 3,2 posto, što bi bio prvi porast od 2011. godine.

>>> Istraživanje: 62 posto Hrvata ljetovanje provodi u Hrvatskoj

Troškovi zrakoplovstva rastu, uključujući troškove goriva i rada, prisiljavajući prijevoznike da pokušaju podići cijene ili dodati nadoplatu za gorivo kako bi se održale marže.

Predviđanja CWT/GBTA za 2019. sugeriraju kako će porast hotelskih cijena biti potaknut povećanom potražnjom za zračnim prijevozom, što bi potaknulo potražnju za sobama.

Očekuje se da će se cijene hotelskih soba u SAD-u i Europi povećati za više od 5 posto, u Sjevernoj Americi za 2,1 posto, a da će u Latinskoj Americi pasti za 1,3 posto.

Velike hotelske kompanije, uključujući francuski Accor i Marriott International, nedavno su objavile kako ove godine bilježe snažan rast prihoda po raspoloživoj sobi u Aziji i Europi.

>>> Niže cijene karata smanjile dobit Ryanaira za 20 posto 

Unatoč pozitivnim CWT/GBTA predviđanjima, 2019. godina ostaje rizična zbog situacije u globalnom gospodarstvu zbog mogućeg jačanja protekcionističkih politika, trgovinskog rata i neizvjesnosti u vezi Brexita.

Potpredsjednik za globalnu prodaju i upravljanje programom CWT-a Michael Valkevich rekao je kako američko-kineski trgovinski rat još nije doveo do vidljivog pada potražnje za poslovnim putovanjima, ali da to predstavlja negativni rizik poslovnu turističku industriju.

28. travanj 2024 16:43