Aktualno
StoryEditor

Od 15. lipnja napokon više nema roaminga u Uniji

23. Prosinac 2016.

Cijene roaminga u Europskoj uniji vječna su tema, ali bi uskoro mogle prestati biti. Iako se već godinama javnosti to predstavlja kao riješena stvar, Europljani i dalje plaćaju roaming, premda znatno manje nego prije (sada su troškovi 96 posto manji nego 2012.). Prema Komisiji, sljedeća godina trebala bi napokon biti presudna u tom smislu, točnije od 15. lipnja vlasnici SIM kartica operatora iz Europske unije više neće plaćati troškove roaminga pri putovanju u druge članice (uporaba mobitela stajat će koliko i kod kuće). Budući da da je riječ o kompleksnom problemu, Komisija je razvila nekoliko rješenja, uključujući  reformu tržišta roaming na veliko (cijene koje operatori plaćaju jedni drugima za uporabu mreža). Sljedeća je stvar uvođenje pravila o ‘poštenoj uporabi‘ kojim bi se onemogućilo da korisnici zlorabe sustav (kupnja SIM kartice u članici s niskim troškovima i kontinuirana uporaba u drugoj članici). Predložen je i izvanredni i privremeni sustav koji operatorima omogućuje odstupanja od ukidanja roaminga, ali samo uz dopuštenje nacionalnih regulatornih tijela i prema jasno definiranim uvjetima. Automatska usluga

Sada slijedi reforma tržišta roaminga na veliko (cijene koje operatori plaćaju jedni drugima za upotrebu mreža), a uvest će se i pravilo o ‘poštenoj uporabi‘ kojim bi se onemogućile zloporabe.

Operatori će moći tražiti dokaz o rezidentnosti ili slične dokaze povezanosti korisnika s nekom državom članicom i smjet će primijeniti ‘poštene, razumne i proporcionalne kontrolne mehanizme utemeljene na objektivnim indikatorima‘ u svrhu sprječavanja zloporabe ukidanja roaminga. Nova pravila odnosit će se na sve građane Europske unije koji se koriste SIM karticom operatora EU iz zemlje u kojoj žive ili s kojom imaju stabilne veze (redoviti prekogranični putnici, radnici na privremenom radu u drugoj članici, korisnici programa ‘Erazmo‘ itd.).

>>>Od 15. srpnja 2017. ukida se roaming u EU i to bez dodatnih ograničenja

Konkretno, puna uporaba mobitela bit će oslobođena roaminga, što uključuje slanje poruka, telefoniranje i korištenje internetom. Tako će, ono što ulazi u mjesečnu pretplatu kod kuće jednako ulaziti u tu pretplatu vani, po jednakim cijenama. Nikakva službena registracija neće biti potrebna da bi se mogli izbjeći troškovi roaminga, takva usluga trebala bi automatski biti uključena u postojeće ugovore od 15. lipnja.

Mogući rast cijena

Operatori će možda tražiti dokaz boravišta, iz već objašnjenih razloga, ako te informacije već nemaju. Građani će i dalje moći kupiti različite SIM kartice u različitim članicama i koristiti se tarifama koje su na snazi na matičnom teritoriju tih SIM kartica, ali vjerojatno neće na takve kartice ostvariti pravo na uporabu bez roaminga ako nisu stanovnici članice u kojoj su tu karticu kupili (ili nemaju stabilne veze s njom). Mnoge zabrinjava mogućnost dizanja cijena na matičnom teritoriju kao odgovor operatora koji nevoljko pristaju na ukidanje roaminga. Da ih neće biti, Komisija zapravo ne može zajamčiti, ali vjeruje da će se trend snižavanja cijena nastaviti i da je prijelazno razdoblje koje teče od travnja ove godine bilo dovoljno za prilagodbu operatora novim uvjetima.

04. prosinac 2023 03:41