Aktualno
StoryEditor

Od Nove godine niži nameti na kupnju automobila

18. Prosinac 2017.

Vlada je napokon nizom mjera odlučila smanjiti prevelike namete na kupnju automobila koji su u Hrvatskoj uz skandinavske države najveći u Europi, doznaje Večernji.

Početkom godine smanjiti će se trošarine za nova i rabljena vozila, a na snagu će stupiti promjene zakona o PDV-u prema kojima će poduzetnici moći odbiti 50% PDV-a na kupnju automobila i sve povezane troškove vezane uz korištenje automobila, a pojeftinit će u prosjeku za 50 posto i namet koji se plaća pri prijenosu vlasništva rabljenih automobila.

>>>Na idućoj sjednici Vlade odlučuje se o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti

Građanima će auti biti jeftiniji, a novim mjerama trebao bi se pomladiti hrvatski vozni park koji je jedan od najstarijih u Europi, te u prosjeku iznosi 12.5 godina zbog čega predstavlja prijetnju sigurnosti na cestama.

Vlada će na ovotjednoj sjednici donijeti uredbu kojom će se smanjiti trošarine na automobile koje su inače namet koji neke države EU uopće nemaju, kao što su Slovačka i Češka, dok je u Sloveniji i Njemačkoj taj namet simboličan.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će pojeftinjenje biti osjetno, a neslužbeno se doznaje da će se mijenjati vrijednosni kriterij prema kojemu se trošarine izračunavaju, dok će ekološki kriteriji (prema ispustu CO2) ostati istovjetni.

>>>Bandić smanjuje rashode rezanjem plaća gradskim dužnosnicima i menadžmentu

Isto tako, trošarine bi trebale pojeftiniti oko 30 posto, a s obzirom na to da se mijenja vrijednosni kriterij, u apsolutnim iznosima najviše će pojeftiniti najskuplji atuomobili koji su do sada imali najveće trošarine.

Druga velika stvar koju čekaju poduzetnici jest ponovno uvođenje mogućnosti odbitka PDV-a pri kupnji automobila i za sve troškove vezane uz njegovo korištenje u iznosu do 50%. Uvođenje te mjere, iako donesene još prije godinu dana uz odgodu do 1. siječnja 2018., bilo je neizvjesno do zadnjeg trena budući da se čekalo odobrenje Europske komisije.

08. lipanj 2023 04:37