Aktualno
StoryEditor

Oligarh potjerao Ryanair iz Ukrajine

14. Kolovoz 2017.

Ryanair nije uspio ući na tržište Ukrajine. Iako je ta niskobudžetna avio kompanija najavljivala kako će otvoriti najmanje 4 zračne linije prema Kijevu i oko 7 prema gradu Lvivu, aviokompanije u vlasništvu Ukrajinaca, potpomognuti direktorima zračnih luka, uspjeli su osujetiti plan te irske kompanije.

>>>Pritisnut konkurencijom, Ryanair najavio smanjenje cijena karata i do 9 posto

Prema pisanju The Economista, Ryanair je optužio upravu Međunarodne zračne luke Boryspil u Kijevu da je popustila pritiscima svojem najvećem klijentu, Ukrain International Airlines-u, te odustala od suradnje. Naime, Ryanair tvrdi kako je, unatoč podršci Ministarstva prometa Ukraine, uprava Boryspila onemogućila provedbu financijskog dijela ugovora koji je ta niskobudžetna kompanija potpisala s upravom zračne luke. Takse i troškovi korištenja zračne luke do te su mjere promijenjeni da se Ryanairu ne isplati letjeti za Kijev.

>>>Crosco ugovorio 50 milijuna eura vrijedne poslove u Ukrajini

Samo nekoliko sati nakon što je objavljeno kako od dogovora o dolasku Ryanaira neće biti ništa, ukrainski je premijer Volodymyr Groysman, apelirao strane da ponovno sjednu za stol, ali bez uspjeha.

Naime, ukrajinska se Vlada suočila s čitavim nizom tužbi, koje je protiv države pokrenuo oligarh Ihor Kolomoisky, inače većinski vlasnik Ukrain International Airlines-a.

>>>Ukrajina se priprema za članstvo u NATO-u

Kolomoisky traži raskidanje svih ugovora s Ryanairom i od države traži kompenzaciju, tako onemogućivši bilo kakav razvoj konkurencije.

Resorni ministar,  Volodymyr Omelyan, oglasio se na svojoj Facebook stranici.

-Zašto je Ryanairu toliko teško ući na tržište Ukrajine? Zato što se ukrajinski oligarsi boje bilo kakve slobodne konkurencije - zavapio je resorni ministar.

12. svibanj 2024 16:50