Aktualno
StoryEditor

OPEC povećava proizvodnju nafte za milijun barela dnevno

22. Lipanj 2018.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je jednoglasno dogovorila povećanje proizvodnje nafte za oko milijun barela dnevno, objavio je saudijski ministar energije nakon polugodišnjeg sastanka organizacije, bez obzira na iransku suzdržanost.

"Dogovorili smo povećanje od milijun barela dnevno kao što je bilo predloženo. Mislim da će to zadovoljiti potrebe za naftom u drugom dijelu godine", dodao je.

Milijun barela dnevno nije spomenuto u tekstu koji je potpisala Organizacija u vezi kojeg se u subotu trebaju sastati s partnerima.

>>>Oštri pad cijena nafte nakon šest tjedana rasta

OPEC i partneri su krajem 2016. odredili smanjenje proizvodnje, što je pridonijelo uzletu cijena, koje su bile najniže prije dvije godine.

Sporazum iz 2016. ostavlja manevarskog prostora, istaknula je Saudijska Arabija, prvi svjetski izvoznik.

"Sve zemlje ne poduzimaju jednake napore za smanjenje proizvodnje, neki padovi proizvodnje su rezultat nedostatnih ulaganja", priznao je Souhail al-Mazrouei, ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji zemlja trenutačno predsjeda OPEC-om.

Proizvođači nafte koji imaju sredstava za povećanje proizvodnje trebali bi ubrzati crpljenje nafte kako bi kompenzirali moguće deficite drugih zemalja.

>>>Cijene nafte pale ispod 79 dolara, moguće povećanje OPEC-ove opskrbe

Iran, čije kapacitete proizvodnje i izvoza ograničavaju američke sankcije, se do petka ujutro suprostavljao povećanju za milijun barela dnevno, jer nije želio gubitke prihoda u odnosu na svog saudijskog suparnika.

Neki analitičari nazočni na konferenciji OPEC-a su bili iznenađeni što nije bilo podataka o povećanju proizvodnje u finalnom priopćenju, a cijene nafte su porasle u vrijeme odluke za 2,84 posto na 75,13 dolara za europski Brent i za 3,23 posto na 67,66 dolara za američki WTI.

03. veljača 2023 09:06