Aktualno
StoryEditor

Oslanjajući se na AI Juvenesence razvija ‘fontanu mladosti‘

01. Kolovoz 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Britanski milijarder Jim Mellon napisao je knjigu posvećenu pitanju vječnog života. Razmotrio je sve dostupne metode, istraživanja, spoznaje  i sublimirao ih u djelo koje je nazvao "Mladolikost: Ulaganje u doba dugovječnosti". Sada, temeljem njegovih ideja, niče istoimena tvrtka, "Juvenescence", koja namjerava ponuditi epohalne odgovore na brojna istraživanja procesa starenja u ljudi.

Cijela će se tehnologija ove kompanije oslanjati na infrastrukuturu pomognutu umjetnom inteligencijom.

-Mislim kako je ovo najveći posao koji ću ikada napraviti. Bit će potrebna repetitivna ulaganja. Prikupili smo 600 milijuna dolara. Što se više bližimo točki infleksije, trebamo više novaca, rekao je Greg Bailey, direktor Juvenescence-a.

>>>Biotech: Tvrtka u Utahu otvorila put potpunoj regeneraciji ljudske kože

Bailey je jedan od ranijih podupiratelja tvrtke Medivation, gdje je bio izvršni direktor, do trenutka kada je kompaniju za 14 milijardi dolara kupio Pfizer. Pomogao je i u pozicioniranju biološko-tehnološke tvrtke Biohaven.

Glavni cilj nove tvrtke, Juvenescence, jest okupiti sva znanja u proizvodnji lijekova koji usporavaju starenje. Partner u postavljanju tvrtke na noge mu je Alex Zhavoronkov, vlasnik Insilico Medicine, tvrtke koja je, uvjeren je u to i Mellon, razvila nove metode koje bitno pospješuju učinak medicinskih preparata, kojima je cilj osigurati mladolikost.

-Od nas će uzimati 5 molekula svake godine, za razvoj. Mi proizvodimo molekule različitih svojstava, kaže Zhavoronkov, koji je veliki pobornik uporabe umjetne inteligencije u razvoju lijekova.

Declan Doogan, nekadašnji Pfizerov znanstvenik, zagovara otvoren pristup informacijama, upravo putem umjetne inteligencije.

>>>Exaltum ultra – Biotech startup omogućit će mladim znanstvenicima da ostanu u Hrvatskoj

-Masovno oslobađanje informacija mora se pretočiti u znanja. Umjetna inteligencija je često spominjani pojam, kada govorimo o procesima obuhvaćanja svih dostupnih spoznaja, kaže Doogan.

Juvenescence Bio tvrtka je koja bi mogla promijeniti način na koji funkcionira tržište bio-tehnologije. Ideja je, osim korištenja umjetne inteligencije za detekciju molekula sa željenim svojstvima, biti infrastrukturom koja prikuplja, analizira i povezuje sva dostupna saznanja o procesima starenja, na svijetu.

18. kolovoz 2022 10:26