Aktualno
StoryEditor

Osnovica plaće za javne službe povećana za dva posto

31. Kolovoz 2017.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o povećanju osnovice plaća zaposlenih u javnim službama za dva posto, a premijer Andrej Plenković ističe kako je to poruka Vlade da ni na koji način ne diskriminira zaposlene u javnim službama u odnosu na one u državnim službama, te ih pozvao na pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

>>>Vlada traži savjetnika za mogući otkup dionica Ine od Mola

- Šaljem poruku svim zaposlenicima javnih službi, našim učiteljima, nastavnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, djelatnicima u kulturi i ostalima, da je ovo poruka o podizanju osnove plaće za dva posto, čime nastavljamo vrlo jasnu političku poruku koju smo dali i početkom godine, za vrijeme pregovora sa sindikatima, istu onu koju su prihvatili sindikati državnih službi, a bilo je riječ o povećanju od dva posto u tri navrata, kazao je premijer.

Nova osnovica za plaće za kolovoz

Nova osnovica za plaće iznosit će 5315,24 kune bruto i primijenit će se s plaćom za kolovoz koja se isplaćuje u rujnu. Sredstva, a riječ je o 150 milijuna kuna, osigurana su u proračunu.ž

- Jednostranom odlukom danas ne dovodimo na bilo koji način u diskriminatorni položaj zaposlene u javnim službama u odnosu na zaposlene u državnim službama, poručio je Plenković.

Pritom ističe da je njegova Vlada, iako to nije bilo predviđeno u proračunu, isplatila i božićnicu i regres, i to bez rebalansa proračuna. "To su važne poruke društvene solidarnosti koje kao Vlada kontinuirano šaljemo jer je to okosnica naše politike", dodao je.

>>>Čikotić: Vlada dokazuje stabilnost nenormalnim povećanjem naknade za OIE

Vlada je donijela i odluku o pokretanju pregovora o sklapanju TKU za zaposlene u javnim službama i imenovala Vladin pregovarački odbor, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pozvao je sindikate da utvrde svoje predstavnike kako bi pregovori počeli što prije.

- Pozivamo sindikate javnih službenika da se što prije završi proces utvrđivanja njihove reprezentativnosti kako bi mogli do 1. studenog kvalitetno završiti i ispregovarati novi TKU, rekao je.

Plenković je poručio da Vlada cijeni rad zaposlenika javnih službi i ima dobru volju rješavati pitanja njihovih plaća. Nastojimo dizati standard i plaće svih onih koji rade, u skladu s realnim mogućnostima rasta hrvatskog gospodarstva i mogućnostima proračuna, kazao j i pozvao predstavnike zaposlenika javnih službi na pregovore o TKU.

Osnovano Povjerenstvo za Imunološki zavod

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za Imunološki zavod u kojem su predstavnici ministarstava zdravstva, gospodarstva, državne imovine i Grada Zagreba.

Zadaća povjerenstva je davanje prijedloga za utvrđivanje modela strateškog partnerstva između Vlade i Grada Zagreba sa ciljem pokretanja proizvodnje u Imunološkom zavodu i utvrđivanja terminskog plana aktivnosti i nositelja tih aktivnosti.

Premijer vjeruje da će rad povjerenstva rezultirati boljim stanjem za Imunološki zavod.

21. travanj 2024 15:56