Aktualno
StoryEditor

Ozalj: Milijun kuna iz europskog socijalnog fonda za zapošljavanje teškozapošljivih u poljoprivredi

21. Srpanj 2018.

Dobivši bespovratnih 999.512 kuna iz Europskog socijalnog fonda, LAG Vallis Colapis iz Ozlja u partnerstvu s LAG Frankopanom iz Ogulina, Ženskom grupom Karlovac-Korak, poduzećem HR- Koncept iz Nedelišća, te uz podršku Karlovačke županije i Grada Karlovca predstavio je program ‘Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda‘, koji je počeo 1. lipnja, a završit će se krajem studenoga 2019. godine.

>>>Sport prioritet u Europskom socijalnom fondu: 50 milijuna kuna za djecu s poteškoćama

Riječ je o dobrom primjeru povlačenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a preduvjet za to je činjenica da su LAG-ovi Vallis Colapis i Frankopan akreditirani kod Ministarstva poljoprivrede za provođenje decentraliziranog modela financiranja kroz Mjeru 19 Programa ruralnog razvoja.

[caption id="attachment_352818" align="aligncenter" width="750"] Milan Medić LAG Vallis Colapis; foto: Mladen Volarić/Lider[/caption]

K tome, aktivnosti koje će se u ovom projektu pokrenuti sredstvima ESF-a bit će nadopunjene izravnim potporama koje će LAG-ovi krajnjim korisnicima dodijeliti iz Programa ruralnog razvoja, kazao je Milan Medić, voditelj LAG-a Vallis Colapis.

>>>Kampanja ‘Zaposli se u Hrvatskoj’ predstavljena diljem zemlje

Martina Marušić Britvec, voditeljica projekta, kazala je da je cilj projekta pronaći, motivirati i educirati barem 50 osoba za pokretanje vlastite poljoprivredne proizvodnje, te njihovo povezivanje s tržištem, a ciljana skupina su nezaposlene osobe u ruralnim područjima, s posebnim naglaskom na mlade, žene i sve nezaposlene iznad 50 godina starosti.

[caption id="attachment_352819" align="aligncenter" width="750"] Martina Marušić Britvec; foto: Mladen Volarić/Lider[/caption]

LAG Vallis Colapis, pod vodstvom Milana Medića, pokriva sjevernu polovinu Karlovačke i Zagrebačku županiju, dok LAG Frankopan svojim aktivnostima pod vodstvom Valentine Magdić pokriva južni dio Karlovačke županije, te dio Ličko-senjske županije.

U sklopu projekta tijekom rujna osnovat će se, uz pomoć Ženske grupe ‘Karlovac- Korak‘, te uz potporu podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, šest klubova za zapošljavanje koji će djelovati u Dugoj Resi, Ozlju, Ogulinu, Slunju, Otočcu i Pisarovini.

>>>Fondovi EU osigurali 303 milijuna bespovratnih eura za održiv razvoj gradova

U tim klubovima okupljenim će se nezaposlenim osobama, koje se možda već i bave poljoprivredom ili imaju uvjete i potencijal za tu djelatnost, ponuditi i omogućiti edukacija i stjecanje osnovnih poduzetničkih vještina kako bi se osnivanjem OPG-a ili kao samozaposlene osobe povezali s poduzećima preko kojih mogu plasirati svoje proizvode na tržište.

[caption id="attachment_352820" align="aligncenter" width="750"] foto: Mladen Volarić/Lider[/caption]

Upravo u tom segmentu važna je uloga poduzeća HR-Koncept, čiji je vlasnik Hrvoje Kolman još 2008. godine pokreuo web portale Finoteka.com i FinotekaDostava koji je već umrežio tisuće poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske s mrežom kupaca, i stvar funkcionira putem promptne izravne dostave poljoprivrednih proizvoda na kućni prag naručitelja, i u tom plasmanu isključivo hrvatskih poljoprivrednih proizvoda već je učinjen iskorak u izvozu u Sloveniju i Austriju.

>>>EU daje novac za projekt razvoja društveno korisnog učenja u Dubrovniku

U prvoj fazi rada potencijalne korisnike ovog programa, kazao je Kolman, upoznat ćemo s tržištem hrane i čitavom problematikom vezanom uz to, uz savjete kako probleme i rješavati, u drugoj fazi bi sami korisnici već trebali iskristalizirati ideju što bi to oni mogli konkretno proizvoditi i kakvi su im uopće potencijali, je li to uzgoj povrća ili su u pitanju trajni nasadi, koliko je brojna obitelj, kakva je lokacija i zemljište.

>>>Tri milijarde kuna za mjere zapošljavanja i zadržavanja mladih

- U trećoj fazi već bi se trebalo razgovarati s korisnicima koju su donijeli odluku čemu bi se posvetili, a tu bismo ih stručno obučili recimo o tome kako se pravilno pakiraju proizvodi za isporuku naručitelju, jer to je vrlo važno u tom načinu poslovanja, kako se putem weba prezentirati radi ulaska na tržište, a pomoći ćemo im i našom bogatom bazom podataka o proizvođačima i kupcima, dakle, omogućiti im od početka pristup tržištu hrane, kazao je Kolman.

28. siječanj 2023 04:53