Aktualno
StoryEditor

Pad broja zaposlenih u industriji

01. Svibanj 2022.
amazon radnici skladište dostavafoto Shutterstock

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u ožujku ove godine manji je za 0,8 posto u odnosu na veljaču te dva posto manji prema ožujku prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).  

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u rudarstvu vađenju na mjesečnoj je razini porastao za 0,9 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,2 posto, dok je u prerađivačkoj industriji pao 0,9 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 39,3 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 6,8 posto. 

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 8,5 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 2,2 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 0,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za dva posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 39,5 posto te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 13,3 posto. 

Pao je i broj zaposlenih u proizvodnji odjeće, za 7,4 posto, proizvodnji namještaja, za 5,5 posto, proizvodnji električne opreme, za 4,6 posto, proizvodnji pića za 2,3 posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 21,7 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za osam posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 4,3 posto, proizvodnji tekstila za 3,2 posto itd.

Broj zaposlenih u industriji u prva tri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 1,3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do ožujka ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 3,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je u Hrvatskoj u ožujku industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala prvi put nakon 15 mjeseci rasta, što ukazuje na usporavanje oporavka gospodarstva od koronakrize.

DZS je objavio da je industrijska proizvodnja u ožujku pala 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine skliznula 1,9 posto.

Industrijska je proizvodnja tijekom oporavka od koronakrize rasla 15 mjeseci zaredom na godišnjoj razini, no taj je trend, koji je trajao od prosinca 2020. godine, u ožujku prekinut.

04. prosinac 2023 14:01