Aktualno
StoryEditor

Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

27. Travanj 2022.
new york, wall street

 Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zaronio na najnižu razinu od kraja 2020. godine, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice tehnoloških divova.

Dow Jones pao je 809 bodova ili 2,38 posto, na 33.240 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,81 posto, na 4.175 bodova, a Nasdaq indeks 3,95 posto, na 12.490 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, Nasdaq se nalazi 22 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute u studenom prošle godine.

To je ponajviše posljedica pada cijena dionica tehnoloških divova.

Najviše je, 12 posto, pojeftinila dionica Tesle jer se ulagači plaše da će Elon Musk, osnivač tog proizvođača električnih automobila, prodati dio dionica kompanije kako bi mogao financirati 44 milijarde dolara vrijedno preuzimanje Twittera.

Znatno su pale i cijene dionica Applea, Alphabeta i Microsofta, koji će ovih dana izvijestiti o poslovnim rezultatima.

Nakon objave slabijih nego što se očekivalo rezultata, dionica Alphabeta dodatno je pojeftinila u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti gotovo trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa. Od 134 kompanije, koje su dosad to učinile, njih 80,5 posto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari očekivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 posto kompanija.

Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, tržište je već neko vrijeme pod pritiskom jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

„Zarade su općenito prilično dobre, no to ne znači puno u cijeloj ovoj priči na tržištu. Najviše se prate Fed i ostale središnje banke, kao i situacija s koronavirusom u Kini”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Negativno na tržište utječu i vijesti o širenju koronavirusa u Kini, što je već prije dovelo do 'zatvaranja' Šangaja i nekoliko drugih gradova, a polagano se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga.

To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 7.386 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,20 posto, na 13.756 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 6.414 bodova.

25. ožujak 2023 10:56