Aktualno
StoryEditor

Pametni gradovi ‘mrze‘ gužve

20. Ožujak 2018.

Najgori način za početak dana svakog vozača, pogotovo ako je ponedjeljak, zasigurno su prometne gužve s kojima se redovito susreću na putu do posla. Srećom, zahvaljujući Intelu ovakve situacije mogle bi postati prošlost, javlja The Drive.

Prema najnovijem istraživanju koje je za Intel provela kompanija Juniper Research, procijenjuje se da bi integracijom IoT (Internet of Things) tehnologije ‘pametni gradovi‘ građani mogli uštedjeti 125 sati godišnje koje provedu čekajući u prometnoj gužvi.

Iz Intela upozoravaju da zbog prometnog zastoja vozači godišnje izgube do 70 sati, a očekuje se da će prometnih zagušenja biti sve više. UN je prije dvije godine najavio da će do 2050. skoro 65 posto svjetske populacije živjeti u urbanim sredinama.

>>>48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun’ i uređenje obalnog pojasa

Voditelj predviđanja i savjetovanja u kompaniji Juniper Research, Windsor Holden, ističe da prednosti koje tehnologija pametnih gradova donosi ne smiju biti zanemarene.

- Povezivanje zajednice, komunalnih usluga i procesa ima snažan utjecaj na kvalitetu života građana, napisao je Holden.

Liderova konferencija Smart Cities 2018

Koliko je koncept ‘pametnoga grada’ zaživio u Hrvatskoj? Koliko je napredovala primjena gradskih aplikativnih rješenja i smart city usluga? Što se radi u vezi s infrastrukturnim rješenjima, prometnim rješenjima i mobilnosti, sustavima javne rasvjete, energetski učinkovitom gradnjom, smanjivanju emisije CO₂ i primjeni obnovljive energije? To i mnogo više saznajte 17. travnja na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2018. Broj mjesta je ograničen, prijavite se na vrijeme.

U cilju borbe protiv pojave megagradova, zagušenja i zagađanja, kao i poboljšanja kvalitete života, Intel je istražio tri ključna područja – mobilnost, javnu sigurnosti i produktivnost.

>>>‘Pametne klupe’ stigle i u Đakovo

Prilikom istraživanja sastavljena je ljestvica top 20 globalnih pametnih gradova sukladno performansama i projektima implementacije. Najboljih 5 na listi su Singapur, San Francisco, London, New York i Barcelona.

Manji broj vozila u gradovima

Singapur, San Francisco i London pobjednici su kada je riječ o primjeni pametnih prometnih rješenja, te pravilima o vlasništvu nad automobilima koja ciljaju na smanjenje broja vozila u gradovima.

Kroz studiju je otkriveno da korištenje IoT rješenja povezivanjem inteligentnih prometnih sustava kao što su semafori, bolja rješenja naplate cestarine i pametni parkirni sustavi mogu svakom stanovniku u gradu uštedjeti čak 60 sati čekanja u gužvi.

>>>Sofianopoulos: ‘Pametni gradovi’ potiču korištenje obnovljivih izvora energije

Taktikom povezivanja mobilnosti s pametnim rješenjima, Intel cilja na uštedu od čak 125 sati godišnje po stanovniku koje bi građani mogli, umjesto čekajući u prometnoj gužvi, iskoristiti za ‘pametnije‘ aktivnosti.

22. travanj 2024 01:48