Aktualno
StoryEditor

Pao Wall Street

09. Veljača 2023.
pad inflacije, inflacija, smanjivanje, usporavanje, drop, cijenefoto Shutterstock

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi izgubili veći dio dobitaka od prethodnoga dana jer je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi kamatnih stopa i inflacije.

Dow Jones oslabio je 0,61 posto, na 33.949 bodova, dok je S&P 500 pao 1,11 posto, na 4.117 bodova, a Nasdaq indeks 1,68 posto, na 11.910 bodova.

Dan prije ti su indeksi snažno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da inflacija počinje popuštati, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle porasti više nego što se na tržištu očekuje, ako gospodarski pokazatelji ne budu u skladu s očekivanjima.

Premda nije rekao ništa nova, ulagače je ohrabrilo to što Powell nije bio oštriji u retorici, s obzirom na nedavno objavljeno neočekivano snažno izvješće o zapošljavanju u SAD-u.

Popuštanje inflacije posljednjih mjeseci navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od ožujka prošle godine, i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

Ciklus povećanja kamata doista će uskoro biti završen, no kamate će vjerojatno biti povećane iznad 5 posto i zadržati se na tim razinama dulje nego što se očekivalo.

To su najvažnije poruke koje posljednjih dana i tjedana šalju dužnosnici Feda.

Jučer je guverner središnje banke Christopher Waller kazao da se čini da će ove godine inflacija dodatno popuštati, ali da bi borba središnje banke s ciljem spuštanja inflacije na oko 2 posto mogla potrajati, a monetarna politika ostati zaoštrena dulje vrijeme nego što se očekivalo.

Zbog toga je splasnuo entuzijazam ulagača, pa su cijene dionica jučer pale, a ponajviše u tehnološkom sektoru.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu poticajni. Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je većina ostvarila veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija na godišnjoj razini pale.

Na europskim se burzama, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 posto, na 7.885 bodova, a frankfurtski DAX 0,60 posto, na 15.412 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,18 posto, na 7.119 bodova.

12. srpanj 2024 18:40