Aktualno
StoryEditor

Papa: U države iz kojih dolaze migranti treba pametno ulagati

22. Lipanj 2018.

Vrijeme je za "pametno ulaganje" kako bi se migrantima dalo posao i naobrazba u njihovoj domovini, napose u Africi, rekao je jučer Papa Franjo koji je prihvat migranata u Europi stavio u središte svojih razmišljanja.

"Problem ratova je teško riješiti, problem progona kršćana na Bliskom istoku i u Nigeriji, isto tako", ali "problem gladi se može riješiti", ocijenio je na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu kojima se vraćao s puta u Ženevu.

>>>Papa: Pomoć siromašnima trebala bi biti prioritet poput borbe protiv pobačaja

Sveti Otac je tako podupro aktualno razmišljanje europskih vlada o investicijskom programu.

"U kolektivnoj podsvijesti postoji loša zamisao da se može iskorištavati Afriku koja je i dalje zemlja robova", izrazio je žaljenje.

"To se mora promijeniti s investicijskim programima, treba im omogućiti razvoj!", istaknuo je, pohvalivši "kulturno bogatstvo Afrike".

Papa je ujedno podsjetio na svoja četiri kriterija prihvata migranata: "primiti, pratiti, smjestiti i integrirati", ali je te zahtjeve ublažio prije otprilike osamnaest mjeseci.

>>>Papa Franjo: Svi, pa i najgori grešnici poput Jude, mogu u raj

"Svaka zemlja to treba učiniti s razboritošću koja je državnička krjepost jer zemlja treba primiti onoliko izbjeglica koliko može, koliko ih može integrirati i školovati", istaknuo je.

"Imamo val izbjeglica koji bježe od rata i gladi, rata i gladi u tolikom broju afričkih zemalja, od rata i progona na Bliskom istoku", zaključio je, zahvalivši Italiji i Grčkoj koje su bile "iznimno velikodušne" u prihvatu, jednako kao Turska i Libanon.

>>>Zatvaranje granica: Italija odbija primiti brod s migrantima

Sveti Otac nije nijednom riječju spomenuo populističku vladu koja je već tri tjedna na vlasti u Italiji i koja je objavila rat brodovima nevladinih organizacija koji prevoze migrante.

22. svibanj 2022 19:55