Aktualno
StoryEditor

Park prirode Učka: Gotovo 50 milijuna kuna za infrastrukturu i razvoj

10. Siječanj 2018.

Javna ustanova Park prirode Učka, pokrenula je zajedno s partnerima Općinom Kršan  i Udrugom BIOM  projekt „Učka 360 stupnjeva“, kojim se predviđa izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, tri volontersko-informacijska centra, interpretacijskog centra te razvoj više inovativnih programa.

Prema podacima iz Parka prirode Učka, objavljen na njihovim internetskim stranicama, ukupna vrijednost Projekta „Učka 360°“ je 49,9 milijuna kuna. Od toga  su 38,5 milijuna ukupni prihvatljivi troškovi, koje u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ sufinanciraju Europska unija s 32,7 milijuna bespovratnih kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna. Ostatak novca osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri.

Ciljevi projekta su unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, povećanje privlačnosti i raznolikosti sadržaja razvojem infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku prirode Učka.

>>> Velebit na europskoj listi za ‘financiranje prirodnog kapitala’

Središnje mjesto projekta je izgradnja Centra za posjetitelje Poklon, koje će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima.

Kako ističu iz Parka prirode Učka, ostvarivanjem projekta stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, unaprijedit će se turistička ponuda, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije

Projekt „Učka 360 stupnjeva“, koji je u srijedu predstavljen u Opatiji, provodit će se  do travnja 2021. godine.

28. siječanj 2023 05:07