Aktualno
StoryEditor

Pavić: Do kraja ljeta bit će potpisani svi Zaželi ugovori ‘teški‘ milijardu kuna

30. Svibanj 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u karlovačkoj atrakciji Aquatici uručio je danas 36 ugovora u okviru milijardu kuna vrijednog projekta „Zaželi“ namijenjenoga financiranju zapošljavanja žena starijih od 50 godina, posebice u ruralnim područjima. Zaželi je u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2017.- 2020.“ i, kazao je ministar Pavić, to je rekordan, najveći i najbrže ocijenjen projekt u povijesti Socijalnog fonda EU-a koji u potpunosti i financira projekt „Zaželi“.

>>> Žene su poželjele: Zbog izrazitog interesa projekt ‘Zaželi‘ ojačan na milijardu kuna

Tim projektom čije financiranje traje 2,5 godine, predviđeno je putem nositelja projekta, a to mogu biti jedinice lokalne samouprave, ustanove poput „Crvenog križa“ ili Centara za socijalnu skrb, zaposlit će se 7.000 nezaposlenih odnosno zbog obrazovne razine i nezapošljivih žena, a koje će tim programom biti educirane i plaćene za pomoć starijim i nemoćnim osobama i domaćinstvima u ruralnim područjima Hrvatske.

Do danas je, kazao je ministar Pavić, dodijeljeno već 412 milijuna, s današnjih 37 potpisanih (36 uručenih) ta će realizacija EU sredstava za projekt „Zaželi“ povećati za novih 127 milijuna kuna, a do kraja ljeta bit će potpisani svi ugovori pokriveni s milijardom bespovratnog novca Socijalnog programa.

- Potpis ovih 37 ugovora bit će omogućeno zaposlenje 756 žena koje će se brinuti o potrebama 3.500 korisnika. Nikad nismo imali više sredstava za zapošljavanje, ali činjenica je i to da žene starije od 50 godina u ruralnim područjima, ako izgube posao, praktično su doživotno na  socijalnoj pomoći i izvan su tržišta rada. Ovaj projekt „Zaželi“ vraća ih na tržište rada, s po tisuću eura za njihovu edukaciju vraća ih na tržište rada, a a one najbolje pokrenut ćemo edukacije osnaživanja ako žele pokrenuti vlastite poslove kroz samozapošljavanje, kazao je ministar Pavić.

>>> Kampanja ‘Zaposli se u Hrvatskoj‘ predstavljena diljem zemlje

On je naglasio da nikad više od ovogodišnjih 2,5 milijarde kuna nije bilo više sredstava za zapošljavanje, pa je stoga premijer Plenković upravo pokrenuo i kampanju „Zaposli se u Hrvatskoj“, kojom se želi aktivirati domaća radna snaga. U posljednjih godinu dana otvoreno je 60 tisuća novih radnih mjesta, zračio je optimizmom ministar Pavić, 1,6 milijardi bit će usmjereno na aktivne politike zapošljavanja, s posebnim akcentom na lokalne  inicijative samozapošljavanja, bazirane na inovativnim načinima samozapošljavanja. U tom smislu, država bi poticala i mlade poslodavce time što bi polovično sufinancirala troškove plaće kvalitetnom kadru, što bi poslodavce motiviralo da kvalitetan kadar zadrže i visokim plaćama, bez limita od strane države.

19. travanj 2024 16:52