Aktualno
StoryEditor

Peraić: Trgovački lanci ne uvoze jagode zbog niže nabavne cijene, nego zbog svoje politike

21. Svibanj 2018.

Zbog specifične sezone i vrlo teške godine za uzgoj, jagode u cijelom svijetu sazrele su u isto vrijeme. Velika tržišna ponuda utjecala je na to da trgovački lanci uvoze jagode, umjesto da ih otkupljuju od domaćih proizvođača. Tome nimalo ne pomaže činjenica da proizvođači iz Srbije i BiH prodaju jagode budzašto, kazao je za Lider Tihomir Peraić, voditelj Grupacije proizvodnje i prerade voća i povrća pri HGK i član društva Fragaria.

Peraić podržava današnji veliki prosvjed domaćih jagodara koji su svoje voćke dijelili besplatno protestirajući zbog prevelikog uvoza u Hrvatsku i prakse trgovačkih centara da ne otkupljuju od lokalnih proizvođača. Ističe kako domaćih jagoda ima dovoljno za potrebe hrvatskog tržišta.

>>>Vrgoračke jagode su sazrele, nema koga da ih bere

Politika trgovačkih lanaca ne ide na ruku domaćim proizvođačima, jer u vremenu kada ima dostatna količina, uvoze se jagode iz drugih zemalja koje su zbog transporta puno manje kvalitete od domaćih jagoda, ispričao je.

- Domaći proizvođači pristaju na puno manje cijene, s obzirom na realne proizvođačke cijene, te se nabavne cijene jagoda razlikuju vrlo malo od uvoznih, no zbog politike trgovačkih lanaca svejedno se jagode uvoze. Pritom se ne mari za lokalne proizvođače i kvalitetu voća, kaže Peraić.

Doduše, ne valja generalizirati. Nisu svi trgovački lanci neosjetljivi na domaće jagodare. Kao primjer najbolje trgovačke prakse za otkup jagoda od domaćih proizvođača Peraić je naveo Konzum i Kaufland.

Jagodari: Nismo protiv uvoza, ali jesmo u vremenu kada imamo dovoljno svojih jagoda

Trenutnu cijenu od 12 do 13 kuna po mjerici za oko pola kilograma jagoda, odnosno od oko 24 kune za kilogram, jagodari su ocijenili najnižom mogućom za sada, ali i da postoji mogućnost da i padne za kunu-dvije u idućim tjednima dok još sezona jagoda traje.

>>>Hrvatska uvozi čak 71 kilogram voća i povrća po glavi stanovnika

- Željeli smo ovim načinom upozoriti da nama proizvođačima ne idu na ruku ponašanja nekih trgovačkih centara, jer nismo protiv uvoza, ali jesmo u vremenu kada imamo dovoljno svojih jagoda. S uvoznim ne možemo biti ravnopravni jer je naša cijena nešto viša i zbog većih troškova, ali i problema koje imamo i s plasmanom i s nedostatkom radne snage, tako da ne stignemo ni sve pobrati jer nema berača, kazali su predstavnici jagodara za Hinu.

Hrvatski proizvođači jagoda, na čelu s onima iz Zagreba i Zagrebačke županije, prosvjedovali su u ponedjeljak ujutro ispred trgovačkog centra Plodine u zagrebačkom naselju Lanište, a kako bi se građani uvjerili u kvalitetu domaćih jagoda, pred trgovačkim centrom dijelili su jagode.

24. travanj 2024 14:18