Aktualno
StoryEditor

Pevec: Tvrtkom ovladali Jurica Lovrinčević i njegova Dicentra

17. Travanj 2017.

Vlasničko preslagivanje i bitka za prevlast u Pevecu završeni su. Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke, potvrdio je da su Maloprodajna ulaganja, tvrtka na kojoj su bile Kodrićeve dionice Peveca, prodala svoj paket dionica Peveca. Nije htio otkriti kome je prodao dionice, istaknuvši da ih nije prodao Dicentri, glavnom takmacu u bitki za Pevec. No, kako se može neslužbeno doznati, kupac 17,4 posto dionica Peveca, koje su Maloprodajna ulaganja držala na skrbničkom računu Hita vrijednosnica, blizak je Dicentri.

>>>Tvrtka Maloprodajna ulaganja traži sazivanje Izvanredne skupštine Peveca

Vlasnik Samoborke Želimir Kodrić prodao je svoj paket od 17,4 posto dionica Peveca. Kupac nije poznat, ali neslužbeno doznajemo da je blizak Dicentri.

Iako je u jeku dioničarske bitke za Pevec potkraj prošle godine Kodrić izjavljivao da planiraju ostati jedan od najvećih pojedinačnih dioničara u Pevecu, očito je promijenio mišljenje. Sada Dicentra, distributerska tvrtka iz Osijeka, koja je i dosad s 11,1 posto dionica praktički upravljala Pevecom, ima mnogo komotniju poziciju u tom trgovačkom lancu. Prema podacima SKDD-a, Dicentra na svom osnovnom računu trenutačno ima 19,75 posto dionica Peveca. Pretpostavlja se da ima veze i s dionicama koje se nalaze na dva skrbnička računa kod Interkapitala (na jednom je 4,4 posto dionica Peveca koje je prije nekoliko dana Zagrebačka banka prodala na javnoj dražbi). S obzirom na to da se, također neslužbeno, može čuti da Dicentra, a njezin suvlasnik je predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević, pritišće dioničare koji su ujedno i dobavljači da prodaju svoje dionice Dicentri, a argument u uvjeravanju im je mjesto na policama Peveca, može se očekivati da će i dalje povećavati svoj udio. Kada se govori o tome tko stoji iza Dicentrinog preuzimanja Peveca, obaviješteni, ali neslužbeni izvori, upućuju na Prvo plinarsko društvo. U PPD-u na upit o povezanosti s Pevecom nisu ništa odgovorili.

>>>Rat u Pevecu: Šket demantira optužbe, Kodrić traži hitno uvrštenje dionica na Službeno tržište ZSE

S obzirom na to da Maloprodajna ulaganja više nemaju dionice Peveca, pa je time prestao i pravni interes, Trgovački sud u Zagrebu prije tjedan dana odbio je njihov zahtjev za sazivanje izvanredne glavne skupštine, što je prethodno dvaput odbila i Uprava Peveca. Glavni zahtjevi Maloprodajnih ulaganja, ali i mnogih drugih malih dioničara, bio je provođenje odluke o uvrštenju dionica na Službeno tržište ZSE koju je glavna skupština donijela još 1. lipnja 2016. Uprava Peveca na čelu s Lovrinčevićem to je čitavo vrijeme odbijala, istovremeno kupujući dionice Peveca bez obveze davanja javne ponude za preuzimanje, opravdavajući se time da kompanija ‘nije spremna‘ za listanje na službenom tržištu, koje podrazumijeva veću transparentnost.

23. travanj 2024 08:10