Aktualno
StoryEditor

Picula: Ignoriranje problema vehabija u BiH, doprinosi jačanju njihova radikalizma

02. Travanj 2018.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula ocijenio je da ignoriranje prisustva vehabija i drugih radikalnih islamističkih skupina u Bosni i Hercegovini može voditi samo njihovom snaženju te predstavljati prijetnju ponajprije Bošnjacima, u razgovoru za sarajevski Dnevni Avaz od ponedjeljka.

- Minoriziranje problema vehabija i ostalih salafitskih skupina u zemlji, kojima je radikalizam zajednički nazivnik, može jedino proizvesti kontraučinak jačanja takvih skupina, rekao je Picula koji u utorak s izaslanstvom Europskog parlamenta stiže u BiH.

>>>Izetbegović: Radikalna hrvatska desnica opasnija od uspostave islamske države

On je komentirao istup europarlamentarke Marijane Petir o prijetnjama radikalnim islamističkih skupina i utjecaju Saudijske Arabije, nakon čega je primila veliki broj prijetnji i pritisaka.

Picula je naveo kako zastupnica Petir nije zaslužila medijsku hajku, nego racionalne protuargumente. Ocijenio je kako je jedino gore od predimenzioniranja toga problema, njegovo potpuno ignoriranje, što najviše šteti samim Bošnjacima.

Zabrinutost zbog granice

- Naravno, neću reći ništa novo kada kažem da radikalni islamisti predstavljaju, prije svega, prijetnju bošnjačkom narodu u BiH jer se oni najžešće obračunavaju sa svima tko ne prakticira islam koji oni deformiranjem nameću, istaknuo je SDP-ov eurozastupnik.

>>>Daul: Regija se vraća u ‘mračnu prošlost’, Hrvatska je važna jer predstavlja ulaz u Balkan

Dodao je kako su zabrinutosti koje stižu iz Hrvatske legitimne zbog 1000 kilometara duge granice te što "pitanje prisustva vehabija i sličnih radikalnih skupina u BiH već predugo stoji otvoreno".

- Poznati su slučajevi imama koji su bili napadnuti od vehabija jer su odbijali propovijedati radikalni islam, ističe Picula.

23. veljača 2024 04:56