Aktualno
StoryEditor

Piculi nominacija EU zastupnika godine za projekt štednje vode na otocima

09. Prosinac 2018.

Ukupno 1640 malih europskih otoka i 360 tisuća duša koje tamo žive učit će štedjeti vodu prema hrvatskom primjeru, projektu Water Saving Challenge. Nije to mala stvar za otoke, kao ni za malu Hrvatsku, a Toninu Piculi, tođenom otočaninu s Malog Lošinja, projekt je donio i nominaciju za europskog zatupnika godine.

>>>Cresko-lošinjski arhipelag odabran za pilot projekt energetske tranzicije EU

Projekt, koji je startao početkom 2017. i u kojem su sudjelovali su i hrvatski otoci Lastovo i Vis, pokazao je da se godišnje na otocima može uštedjeti do 200 milijuna litara vode. O projektu je nedavno pisao i Lider.

- Zahvaljujem Europskoj federaciji malih otoka (ESIN) na povjerenju koje su mi ukazali i veselim se nastavku zajedničkog rada. Na razini cijele Unije moramo omogućiti bolju povezanost otoka s kopnom i međusobno, omogućiti otočanima neotežan pristup obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim uslugama. Uza sve to, otoci mogu postati i primjer uspješne energetske tranzicije koja će biti primjer svima drugima, rekao je Picula povodom nominacije.

Europska federacija malih otoka hvali Piculinu inicijativu za osnivane Tajništva za otoke EK, te rad na projektu Čiste energije za europske otoke koji će pomoći energetsku tranziciju 26 europskih otoka.

>>>Za najskuplji otok 8,5 milijuna eura

- Ured Tonina Picule realizirao je Water Saving Challenge projekt, tijekom kojeg je osam otoka, po dva iz Hrvatske, Irske, Grčke i Francuske prikupljalo i primjenjivalo najbolje prakse štednje pitke vode, a na temelju njihovih iskustava, Ured je izdao i vodič za štednju vode. Stvorena je platforma koja omogućava i drugima da primjene njihova pozitivna iskustva, objašnjava nominaciju ESIN.

22. veljača 2024 08:10