Aktualno
StoryEditor

‘Pijanac na vrhu brda‘: Najviše razine Dow Jonesa i S&P 500 indeksa u povijesti

21. Rujan 2018.

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ali i industrijskom jer su zabrinutosti u vezi trgovinskog rata između SAD-a i Kine popustile.

Dow Jones skočio je 251 bod ili 0,95 posto, na 26.656 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 2.930 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 8.028 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku za 1,2 posto, pri čemu se predvodile dionice Applea, Facebooka, Microsofta i Alphabeta, s rastom od 0,8 i 1,8 posto.

>>> Metro AG proglašen vodećom kompanijom prema Dow Jones indeksu održivosti

Znatno su porasle i cijene u industrijskom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja, što pokazuje da su splasnule zabrinutosti u vezi trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u 10 su cijene dionica jučer porasle, a oslabio je samo energetski sektor.

„Uzrok ovom rastu nije neka određena vijest. Kada su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, to je ulagačima bio signal za ulazak na tržište”, objašnjava Mark Hackett, direktor u tvrtki Nationwide.

Kaže i da skok Dow Jones i S&P 500 indeksa na nove najviše razine u povijesti pokazuje da se tržište sasvim oporavilo od korekcije cijena koja je započela u siječnju.

Pozitivno je na tržište utjecao i pad vrijednosti dolara prema košarici valuta na najnižu razinu u 10 tjedana, što ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog slabijeg dolara njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine zbog toga su pale u drugi plan jer su carine od 10 posto koje su ovoga tjedna jedna drugoj nametnule Kina i SAD manje od očekivanja.

>>> Kraj ere - General Electric izbačen iz Dow Jones indeksa

No, neki analitičari vide razloga za oprez kako zbog trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a, tako i zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

„Raspoloženje na tržištu naliči na pijanoga na vrhu brda. Tetura se i znate da će pasti, ali ne znate kada i koliko snažno”, kaže Bernard Baumohl, ekonomist u tvrtki Economic Outlook Group.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 posto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,88 posto, na 12.326 bodova, a pariški CAC 1,07 posto, na 5.451 bod.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

07. lipanj 2023 10:10