Aktualno
StoryEditor

PIK Vinkovci: Trupla 10 tisuća svinja zakopana, a ne spaljena

14. Srpanj 2018.

Zbrinjavanje deset tisuća trupala svinja izgorjelih prije dva tjedna na farmi PIK-a Vinkovci u Andrijaševcima trajalo je tri dana, a cijeli je postupak, poručuju iz PIK-a, završen prema pravilima struke.

>>>Šteta od požara na farmi PIK-a Vinkovci ogromna, stradalo 10 tisuća svinja

No unatoč tome što je Agroproteinka, koja jedina ima licenciju za zbrinjavanje lešina svinja u Hrvatskoj, u Andrijaševce dovezla dva spremnika kapaciteta 20 tona, predsjednik Uprave PIK Vinkovci Vladimir Džaja sa suradnicima odlučio je lešine zbrinuti na drugi način.

Zbog nemogućnosti razdvajanja biološkog otpada i građevinskog materijala nakon požara na farmi nije bio moguć odvoz svinjskih trupala u Agroproteinku, čiji spremnici zbog neinformiranosti još čekaju na utovar pokraj izgorene farme

Iz te Agrokorove tvrtke potvrdili su da su iz Agroproteinke dovezeni spremnici za odvoz i zbrinjavanje uginulih životinja, ali zbog nemogućnosti razdvajanja biološkog otpada i građevinskog materijala sve uginule životinje su, kažu, na propisan način zbrinute u grobnici.

- Odvoz i zbrinjavanje otpada napravljeni su uz koordinaciju i nadzor Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede te uz konstantan nadzor Veterinarske stanice Vinkovci prema ishođenoj veterinarskoj suglasnosti, kažu u PIK-u Vinkovci.

>>>PIK Vinkovci podmiruje obveze u rokovima, bilježi znatno manji gubitak

Također je zanimljivo da Agroproteinkini spremnici i dalje stoje kod zapaljene farme jer u toj tvrtki nemaju pojma što se događa.

- Današnjim danom još nismo primili potvrdu potrebe zbrinjavanja uginulih svinja. Agroproteinka je odmah nakon informacije o događaju na farmi u Andrijaševcima reagirala s najvećom profesionalnošću. Sukladno razmjeru događaja pomora svinja, dovezli smo dva spremnika potrebne nosivosti te smo pripremili plan redovnog postupanja za slučajeve prirodnih i drugih kriznih okolnosti i katastrofa, rekao nam je Zlatko Heruc, pomoćnik direktora za kontrolu HACCP-a i veterinarstvo.

Nije potpuno jasno zašto Agroproteinku nitko nije obavijestio da je zbrinjavanje već odrađeno te da su umjesto nje trupla prevezla, kažu u PIK-u Vinkovci, ‘vozila lokalnih izvođača koji su sudjelovali u sanaciji, a koji raspolažu potrebnom opremom i ovlaštenjima za obavljanje navedenih radova‘. I sve je to odrađeno uza stručni nadzor ovlaštenih tijela.

>>>Agrokorove kompanije neće na vrijeme objaviti financijska izvješća

U PIK-u Vinkovci ne mogu reći koliko iznose troškovi zbrinjavanja jer sanacija požarom opustošene farme kao i rušenje preostalih objekata još traju, kao ni kolika je ukupna šteta, ali vjeruju da je riječ o ‘desecima milijuna kuna‘.

19. srpanj 2024 13:51