Aktualno
StoryEditor

Plenković: 850 milijuna kuna iz proračuna za unapređenje pomorskog sektora

06. Prosinac 2017.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je na konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi rekao da su u pripremi zakoni o lučkim kapetanijama, pomorskom dobru i morskim lukama te izmjene Pomorskog zakonika, što bi uz 850 milijuna kuna proračunskih sredstva trebalo unaprijediti pomorski sektor i sigurnost plovidbe.

Na konferenciji u sklopu Prvih dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, Plenković je istaknuo da je Hrvatska jadranska, podunavska i pomorska zemlja te da pomorsko gospodarstvo može biti jedan od zamašnjaka gospodarskog rasta.

>>>Plenković: Dogovorene su mjere za povećanje minimalca uz kompenzaciju poslodavcima

Govoreći o krizi kroz koju su prošli brodari, Plenković je naglasio da je važno omogućiti dostupnost kvalitetnih financijskih instrumenata koji će pomoći obnovi i novom investicijskom zamahu, u čemu bi važnu ulogu mogao imati HBOR. Rekao je da je strateški cilj povećanje flote pod hrvatskom zastavom kao i privlačenje brodara, ali bez kompromisa kada su u pitanju sigurnost i kvaliteta flote.

Za konkurentnost su po njegovim riječima važne zakonske promjene koje će urediti status pomoraca, pitanja iz mirovinskog i zdravstvenog sustava te beneficiranog radnog staža, kao i prilagodba obrazovnog sustava.

Govoreći o javnom linijskom prijevozu, premijer je rekao da je za subvencioniranje neprofitnih linija u proračunu osigurano 315 milijuna kuna te kako bi bilo dobro da Jadrolinija krene u obnovu flote.

Važnost luka

Za Hrvatsku je posebno važno da pokretač šireg gospodarskog razvoja budu i luke, rekao je, navodeći da se u hrvatskim lukama pretovari 21 milijun tona tereta, a značajan je i putnički promet, ali da ima i prostora za poboljšanja. Istaknuo je važnost umreženosti luka i dodao kako treba intenzivirati promet plovnim putovima, uz podizanje sigurnosti i prohodnosti te je podsjetio na infrastrukturne projekte i ulaganja od 30 milijuna kuna u luke u Osijeku i Slavonskom Brodu.

Ukazao je i na potrebu očuvanja okoliša i mora, kao i na to da Hrvatska treba iskoristiti sve mogućnosti međunarodne suradnje i financiranja.

>>>U novom broju Lidera: Slučaj Agrokor – Što traži 15.000 malih dioničara

Ministar  mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da najavljeni zakonski paket ima za cilj poboljšanje životnih i radnih uvjeta pomoraca, oporavak brodarstva, konkurentnost lučkih sustava, zamah nautičkog turizma, uređenje sustava upravljanja pomorskim dobrom te modernizaciju, uklanjanje administrativnih barijera i očuvanje mora.

Najavio je redefiniranje beneficiranog radnog staža u korist pomoraca. Rekao je da su u tijeku važni investicijski zahvati u lukama u Rijeci, Splitu, Šibeniku Pločama i Dubrovniku te je za provedbu započetih projekata osigurano 306 milijuna kuna, a za proširenje riječke luke i razvoja željezničke infrastrukture oko 850 milijuna kuna.

>>>Butković: Ove godine povučeno 8 milijardi kuna iz EU fondova za promet

Govoreći o povezivanju otoka, rekao je da su za projekte u priobalnim i otočnim županijama dodijeljena 53 milijuna kuna, a da je županijskim i lučkim upravama na raspolaganju oko 80 milijuna eura. Dodao je da neki od projekata nisu samoodrživi, ali su važni za otoke i očuvanje demografske slike.

Najavio je i nastavak stipendiranja učenika i studenata za pomoračka zanimanja, istaknuvši da je osiguran ukrcaj oko 350 vježbenika na godinu.

20. veljača 2024 19:32