Aktualno
StoryEditor

Plenković i Netanyahu dogovorili nastavak razgovora o prodaji izraelskih F-16 Hrvatskoj

26. Siječanj 2018.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i hrvatski premijer Andrej Plenković su se u četvrtak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dogovorili da u okviru odredbi natječaja nastave razgovore o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova F-16s Hrvatskoj koja je u fazi obnove svog ratnog zrakoplovstva, objavio je u petak ured izraelskog premijera.

>>>Završena validacija i evaluacija ponuda za nabavu borbenog aviona

"Premijer Benjamin Netanyahu sastao se jučer u Davosu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Dogovorili su se da nastave razgovore o prodaju izraelskih zrakoplova F-16s Hrvatskoj, sukladno odredbama natječaja. Ovakav razvoj događaja je još jedan izraz dubokih veza između dvije zemlje", stoji na internetskoj stranici ureda izraelskog premijera.

Širenje suradnje

Dvojica čelnika su, dodaje se, dogovorili "širenje gospodarske suradnje i suradnje na području sigurnosti, turizma, poljoprivrede i vodnog gospodarstva, kao i akademske suradnje".

>>>Krstičević: Fokus je na višenamjenskim borbenim zrakoplovima

Izraelski dnevni list Jerusalem Post također je objavio vijest da su dvojica premijera dogovorili nastavak suradnje glede kupovine izraelskih borbenih zrakoplova kako bi Hrvatska zamijenila svoju zastarjelu zračnu flotu od 12 sovjetskih zrakoplova MiG-21.Vrijednost isporuke borbenih zrakoplova iznosi oko 500 milijuna američkih dolara, a očekuje se da bi zrakoplovi u Hrvatsku stigli krajem 2020. Konačna odluka o pobjedniku natječaja očekuje se do kraja ove godine, piše Jerusalem Post.

02. travanj 2023 00:40