Aktualno
StoryEditor

Plenković najavio intervenciju u cijene goriva bude li potrebna zbog poskupljenja

02. Lipanj 2022.
Andrej Plenković i Zdravko Marićfoto Ratko Mavar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u da će Vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka, prenosi Hina.

Portali u četvrtak donose da će od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva poskupjeti za 90 lipa po litri, a benzin za oko 70 lipa po litri.

- Imamo zakonske osnove odnosno uredbu i to smo već radili intervenirajući u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i danas popodne ćemo na užem kabinetu vlade raspravljati tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane - rekao je premijer.

Upitan jesu li ne meniju trošarine, rekao je da su trošarine i marže dva elementa u kojima vlada može intervenirati.

Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 13,86 kuna što je tri lipe više nego u ponedjeljak kada je stajala 13,83 kune, dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe.

Izvor iz energetskih krugova ocjenjuje da su poskupljenja goriva, pa i ona veća, moguća sve dok traje energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Dodaje, međutim, kako se poskupljenja najavljena za idući tjedan teško mogu opravdati primjenom najnovijega sankcijskog paketa Europske unije prema Rusiji, jer se njegovi učinci, tj. djelomičan prekid uvoza sirove nafte iz Rusije, očekuju tek za nekoliko mjeseci.

Zašto trgovci i opskrbljivači tako brzo reagiraju na najave što bi moglo dogoditi, treba pitati njih, kaže on. Dodaje kako Hrvatsku zapravo ne ovisi o dopremi sirove nafte ili derivata iz Rusije, jer glavninu opskrbe osigurava morskim putem.

Trgovci i opskrbljivači koje smo kontaktirali nisu pak željeli govoriti o cijenama, tako da će se nove cijene uobičajeno znati u ponoć s ponedjeljka na utorak.

14. srpanj 2024 15:07