Aktualno
StoryEditor

Plenković: Odnosi Turske i EU ključni su za kontrolu dinamike migracijskih tokova

16. Lipanj 2018.

„Važan je sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, uz pomoć prije svega Grčkoj, Italiji i Malti, zemljama koje su prve u doticaju sa srednjomediteranskom ili istočnomediteranskom migracijskom rutom", kazao je Plenković u izjavi za novinare.

>>> Vatrogasci u Banskim dvorima: Plenković je peti premijer bez strategije

"Hrvatska kvalitetno štiti svoje granice, uložili smo jako puno u tehničku infrastrukturu i dobro iskoristili omotnicu koju smo dobili za Schengen. Više od 6000 hrvatskih policajaca angažirano je na čuvanju granice. Naša je zadaća da budu dobro opremljeni i obučeni te da zaštite Hrvatsku od nezakonitih migracija“, naglasio je.

Dodao je da Hrvatska smatra da su odnosi Turske i Europske unije ključni za kontrolu dinamike migracijskih tokova.

Nakon sastanka s austrijskim kancelarom Plenković je sudjelovao na Europa-Forumu Wachau u raspravi o temi „Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i bobe protiv ilegalnih migracija“. Forum se održava u dolini Wachau, u benediktinskom samostanu Göttweig nedaleko od Kremsa.

>>> Njemački ministar unutarnjih poslova podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Fokus foruma, na kojem su uz kancelara Kurza sudjelovali i premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Duško Marković, bio je na ključnim temama europske politike: sigurnosti, migracijskoj politici, proširenju, novom višegodišnjem proračunu EU-a, izazovima Brexita te prioritetima austrijskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja ove godine.

S obzirom na to da Hrvatska preuzima predsjedanje Unijom početkom 2020., Plenković je istaknuo kako je potrebno nastojati da prioriteti teže prema istom cilju, a jedan od njih je nastavak procesa proširenja i suradnja sa zemljama susjedstva.

Govoreći o budućnosti Europske unije, važnom je ocijenio reformu Dublinske uredbe.

„Moramo pronaći dobar balans između zajedničke odgovornosti, europske solidarnosti i realnih kapaciteta svake od zemalja. Hrvatska se pridržava preuzetih obveza. Nastojimo poštivati nacionalno zakonodavstvo, europsko pravo i međunarodne konvencije, a istodobno poslati poruku solidarnosti i zaštite ljudskih prava“, rekao je.

>>> Merkel: Problem ilegalne migracije - sudbonosno pitanje za Europsku uniju

Hrvatska ima dvije ambicije kada je riječ o tješnjoj integraciji, a to su ulazak u schengenski prostor i eurozonu, kazao je. Pozdravio je to što Njemačka i Austrija podržavaju hrvatske napore za ulazak u Schengen.

Plenković je u petak sudjelovao na tradicionalnom okupljanju Kleine Zeitunga u Poguschu, kojem su prisustvovali austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Kurz.

Kazao je da je taj skup, na kojem je sudjelovala austrijska politička, gospodarska, akademska i kulturna zajednica, bio prigoda za unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Austrije.

Dodao je da je i ovaj njegov posjet, u kontekstu nedavnog posjeta Münchenu, posvećen jačanju odnosa Hrvatske s Austrijom i Njemačkom, odnosno Štajerskom, Donjom Austrijom i Bavarskom.

„To su bitne zemlje u Njemačkoj i Austriji i zbog Hrvata koji ovdje žive, ali prije svega zbog snažnih gospodarskih odnosa koje imamo i koje će Vlada unaprjeđivati“, kazao je premijer, kako se navodi u priopćenju.

18. srpanj 2024 18:45