Aktualno
StoryEditor

FOTO: Počela je 4. industrijska revolucija

29. Svibanj 2017.

U prostorijama Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu započela je Liderova konferencija ’Business forum: 4. industrijska revolucija’.  Robotizacija, umjetna inteligencija i napredna robotika trebala bi omogućiti inteligentniji i učinkovitiji svijet i poslovanje, a ova konferencija zamišljena je kako bi ljudi iz poslovnoga svijeta spoznali kako uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom. U tome će im pomoći prominentni svjetski stručnjaci kao što su Peter Harrison iz IBM Europe, Herbert Vitzthum iz Siemensa, Dunja Mladenić s Instituta Jozef Štefan u Ljubljani, Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu…

>>>Jerbić: Trebamo se pomiriti da budućnost proizvodnje pripada strojevima, a ne ljudima

- Ovu konferenciju otvaram s velikim uzbuđenjem. Vjerujem da će mi smanjiti strah od 4. industrijske revolucije. Moram kazati kako mi je, da koliko toliko premostim taj strah, pomogao i Liderov prilog Tehnopolis. S jedne strane tehnološke promjene doživljavam kao opasnost, a s druge strane one nam donose niz mogućnosti za koje ranije nismo mislili da je moguće. Mi stariji možemo odustati ili uskočiti na taj vlak promjena. Ovdje smo kako bi naučili što bolje iskoristiti ove promjene i poboljšali naše mikrosustave. Četvrta industrijska revolucija ipak je prilika za sve nas, a ne samo prijetnja - kazao je na samom otvorenju konferencije Miodrag Šajatović, Liderov glavni urednik.

Vedran Antoljak iz Sense Consultinga na primjerima iz privatna života usporedio je umjetnu inteligenciju sa svojom percepcijom stvarnosti.  Zaključak je kako  pametni sustavi pomažu da uštedi novac i energiju mnogo efikasnije nego što bi on to bio kadar učiniti bez pomoći tehnologije.

>>>Vitzthum: Digitalna revolucija je nezaustavljiva, disruptori postaju najmoćniji igrači na tržištu

- Četvrta industrijska revolucija u Hrvatskoj je poput tinejdžerskog seksa. Svi pričaju o njemu, a rijetki ga prakticiraju - našalio se Antoljak.

Suorganizator konferencije je Studio5 Consulting, tehnološki partner je Infodom, a akademski partner Ekonomski fakultet iz Ljubljane.  Zlatni sponzor ’Business forum: 4. industrijska revolucija je Siemens, a sponzori su još Ericsson, Cadcam Group, SAP, Klimaoprema i Energia Naturalis (Enna).

>>>Harrison: Kognitivni sustav Watson jača kreativnost i učinkovitost, transformira industriju

24. travanj 2024 05:02