Aktualno
StoryEditor

FOTO: Postotak potencijalnih investitora u Hrvatsku pao s 80 na 68 posto

05. Travanj 2018.

Prognoze rasta hrvatskog gospodarstva za ovu godinu znatno su lošije nego lani, pokazalo je istraživanje koje je Njemačko-hrvatska gospodarska komora u veljači provela među 140 tvrtki članica.

Rezultate istraživanja u četvrtak su predstavili predsjednik Komore Nicolas Baron Adamovich, direktor Komore Sven Thorsten Potthoff te članovi uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Davor Tomašković (predsjednik uprave Hrvatskog telekoma) i Dorotea Effenberger (CEO tvrtke Tahograf).

>>>Colliers International: Treba ukloniti prepreke za investicije jer novac čeka ulaz u Hrvatsku

Kao glavni izvor nezadovoljstva i dalje se navodi izostanak reformi. Postotak poduzetnika koji bi investirali u Hrvatsku tako je u odnosu na prošlu godinu pao s 80 na 68 posto, dok svega 10 posto ispitanih tvrtki smatra da je gospodarska situacija u zemlji dobra.

Tek trećina ispitanih vjeruje da gospodarstvo ide u dobrom smjeru (prošle godine bilo ih je čak 57 posto), a za razliku od Hrvatske, 37 posto je poslovanje u zemljama Srednje i Istične Europe ocijenilo dobrim. Blagi porast, 42 posto (osam posto više nego 2017.), tvrtke očekuju na području izvoza, dok se neznatni pad očekuje kod planiranih investicija.

>>>Ulagači u luksuzne nekretnine Damac istražuju investicijski potencijal u Hrvatskoj

Glavnim nedostacima označeni su visoko porezno opterećenje, porezni sustav i uprava, suzbijanje korupcije i kriminala, pravna nesigurnost i javna uprava. Postoje, dakako, i prednosti - između ostalog, članstvo u Europskoj uniji, akademsko obrazovanje radnika i dobra infrastruktura.

Inače, kao investicijska destinacija ponovno smo se našli na osmom od 20 mjesta država Srednje i Istočne Europe. Što se uvođenja eura tiče, za to je 11 posto više tvrtki nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno 57 posto.

>>>T. Boban: U centru Šibenika bi mogla niknuti investicija vrijedna između dvije i tri milijarde kuna

U konačnici, istaknuo je Adamovich, makroekonomska slika Hrvatske je zadovoljavajuća, no to je prvenstveno zasluga turizma i povijesno niskih kamata. Neophodno je provesti strukturne reforme, i to što prije.

13. travanj 2024 14:18