Aktualno
StoryEditor

Povjerenstvo obnovilo predmet protiv ministra Marića o slučaju Agrokor

27. Kolovoz 2018.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je na radnom sastanku obnovilo postupak u odnosu na ministra financija Zdravka Marića oko slučaja Agrokor te s njim spojilo novootvoreni predmet povodom prijave koju je Povjerenstvu protiv njega podnio Živi zid, a otvorilo je i predmet u odnosu na ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

>>>Marić o transkriptima: Radio sam u nacionalnom interesu, DORH je odbacio prijavu

Povjerenstvo je, kako se navodi u priopćenju na internetskim stranicama, na radnom sastanku razmatralo sadržaj prijava, osim Marića, zaprimljenih i protiv premijera Andreja Plenkovića te potpredsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova, kao i sadržaj objavljenih iskaza bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka i jednog od članova radne skupine koja je radila lex. Agrokor Zorana Besaka, danih USKOK-u.

"U predmetu dužnosnika Zdravka Marića donesena je odluka o obnovi postupka koji se u odnosu na navedenog dužnosnika vodio pod brojem P-188/16. Također je donesen zaključak da će se novootvoreni predmet povodom prijave protiv dužnosnika Zdravka Marića, zaprimljene u petak 24. kolovoza 2018. godine, spojiti na navedeni predmet", stoji u priopćenju Povjerenstva.

U travnju je povjerenstvo odlučilo da Marić, koji je jedno vrijeme radio u Agrokoru, nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti prilikom izrade lex Agrokor. U očitovanju Povjerenstvu Marić je tada naveo da je nazočio samo na dva sastanka na temu Agrokor, no prema svjedočenju bivše ministrice Dalić Uskoku, koje je nedavno objavio N1, tih je sastanaka bilo više.

Povjerenstvo je u odnosu na ministra Božinovića predmet otvorilo s obzirom, kako se navodi u priopćenju, na moguću nepodudarnost podatka dostavljenih Povjerenstvu u predmetu koji se vodio protiv ministra financija Marića, a koji je danas obnovilo, i podataka objavljenih u medijima o istim činjenicama.

Živi zid je Povjerenstvu u petak prijavio i premijera Plenkovića, a Povjerenstvo navodi da je ta prijava "u bitnom istovjetnog sadržaja kao i već ranije zaprimljena prijava protiv istog dužnosnika, a povodom koje je otvoren predmet pod brojem P-193/18".

"Slijedom navedenoga, novootvoreni predmet protiv premijera zaključkom je spojen na postojeći predmet, u kojem su već poduzete radnje vezane za pribavljanje potrebne dokumentacije", navodi Povjerenstvo.

Povodom prijave koja je Živi zid u petak podnio protiv potpredsjednika Sabora Petrova otvoren je novi predmet pod brojem P- 271/18, dodaje se u priopćenju.

>>>Marić: U srijedu ću pokazati što sam i tko sam

U svim navedenim predmetima Povjerenstvo će od nadležnih državnih tijela i drugih osoba koje imaju relevantna saznanja zatražiti potrebna očitovanja.

03. prosinac 2022 19:25