Aktualno
StoryEditor

Povjerenstvo s 14 glasova za i dva protiv potvrdilo ekološku prihvatljivost LNG terminala na Krku

08. Ožujak 2018.

Projekt plutajućeg LNG terminala na otoku Krku prihvatljiv je za okoliš, uz primjenu mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša, odlučilo je u četvrtak Povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš tog projekta, na trećoj sjednici održanoj u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

>>>PPD: Ugovor s Gazpromom sigurniji od igranja na LNG

"Savjetodavno stručno Povjerenstvo je na današnjoj sjednici donijelo mišljenje o prihvatljivosti navedenog zahvata uz primjenu mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša. Od ukupno 16 nazočnih članova, 14 članova Povjerenstva je glasalo ‘za‘, a dva člana (predstavnik općine Omišalj i predstavnik Primorsko-goranske županije) glasali su protiv", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

>>>Komadina: Igre s LNG terminalima su strateške igre između Rusije i SAD-a

Nakon završetka rada Povjerenstva, Ministarstvo će razmotriti njegovo mišljenje, svu dokumentaciju, uključujući i primjedbe, mišljenja i prijedloge zainteresirane javnosti, te potom izdati rješenje kojim se utvrđuje prihvatljivost/neprihvatljivost zahvata za okoliš što je upravni akt, ističe se u priopćenju.

Prosvjed za vrijeme sjednice

Ministarstvo navodi da je postupak procjene utjecaja na okoliš pokrenula tvrtka LNG Hrvatska d.o.o. iz Zagreba 2017. godine, o čemu je objavljena informacija na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Studiju utjecaja na okoliš izradila je tvrtka Ekonerg d.o.o., koja ima suglasnost Ministarstva za izradu navedene dokumentacije.

Savjetodavno stručno Povjerenstvo koje ima 16 članova (predstavnici nadležnih tijela, stručnjaci i predstavnici regionalne i lokalne samouprave) ocjenjuje na temelju Studije o utjecaju na okoliš prihvatljivost zahvata te predlaže Ministarstvu moguće mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša.

>>>Novi broj Lidera – Puklavec i Grčević: Gasfinova bitka s državom za gradnju LNG terminala

Za vrijeme sjednice Povjerenstva ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike održan je prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala u organizaciji Zelene akcije, koji su podržali i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, saborski zastupnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar, udruga Eko Kvarner i Građanska inicijativa Naš Jadran.

Svi su oni ustvrdili da je LNG terminal na Krku ekonomski neisplativ i da će zagaditi okoliš, te su zatražili da Ministarstvo odbije taj projekt.

28. siječanj 2023 17:18