Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Novinari i ostali slobodnjaci ne moraju fiskalizirati račune

22. Svibanj 2017.

Dođe mi kolega novinar prošli tjedan i sav uspaničen veli da će nas novinare i sve one koji smo u slobodnoj djelatnosti Porezna uprava stajati zdravlja. Donese mi dokument Nacionalni program reformi za 2017. i reče kako ćemo od druge polovine godine svi mi novinari slobodnjaci morati izdavati fiskalni račun.

>>> Porezna uprava podsjeća ‘paušaliste’ na obvezu izdavanja fiskaliziranih računa od srpnja

Na str. 17. piše: ‘Prateći promjene u sustavu paušalnog oporezivanja porezom na dohodak, ukinuta je mogućnost za paušalce da izdaju račune iz knjige ovjerenih računa te je i za njih propisana obveza fiskalizacije putem elektroničkih naplatnih uređaja (kao i za sve ostale obveznike). Radi prilagodbe obveza fiskalizacije, izdavanje računa putem elektroničkih naplatnih uređaja za sve obveznike fiskalizacije počinje od 1. srpnja 2017.‘ Međutim, moj kolega je bez razloga paničario jer, kako objašnjava naša porezna stručnjakinja dr. sci. Marija Zuber, novinari koji vode poslovne knjige već su obuhvaćeni postupkom fiskalizacije.

Nema gotovine

− No s obzirom na to oni ni od koga ne naplaćuju gotovinom jer im isplatitelj ne smije platiti honorar u gotovu novcu, to praktično znači da nemaju gotovinskih računa koje bi fiskalizirali. Na njih se već od početka primjenjuje Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, dakako, u dijelu koji se odnosi na negotovinske račune − kaže Zuber.

>>> Rad u inozemstvu: Moguću doplatu poreza u Hrvatskoj može se izbjeći samo izlaskom iz rezidentnosti

Od 1. srpnja svi oni koji su imali dozvolu za upotrebu knjige uvezanih računa morat će nabaviti uređaj za izdavanje fiskalnih računa. Neki su slobodnjaci bez razloga bili zbunjeni.

Drugim riječima, zato što za novinare nema potrebe oslobađanja jer nemaju gotovinskih računa, oni ništa ne naplaćuju gotovinom jer novinari ne obavljaju isporuke građanima, nego medijskim kućama. Druga je stvar, kako poručuju iz Porezne uprave, da ako novinar (ili bilo tko iz slobodne djelatnosti) za svoje usluge ispostavlja račun koji će mu biti plaćen gotovinom, mora ispostaviti fiskalizirani račun, tj. nabaviti fiskalni uređaj. Međutim, malo tko od novinara tako naplaćuje svoj rad, osim onih koji to ionako rade kako bi dobili dodatnu naknadu od nekoga za lijepo napisanu riječ, ali to je neka sasvim druga priča i taj se iznos ionako ne prijavljuje. Novost je zapravo za paušalce, u koje je moj cijenjeni kolega zabunom utrpao i nas novinare, iako mi paušalci, kako kaže Zuber, ni ne možemo biti prema poreznim propisima.

Nema panike

A tih je paušalaca 15 tisuća, kako poručuju iz Porezne uprave i od 1. srpnja ove godine za njih više ne vrijedi knjiga uvezenih računa (nabavlja se u NN-u i ovjerava u PU-u, neka vrsta paragon bloka). Paušalci su (prema RRIF-u) oni čiji godišnji primici ne prelaze 149.500 kuna i kojima je unaprijed određena porezna osnovica na koju se plaća porez na dohodak tijekom poreznog razdoblja, a konačna porezna obveza za ovu godinu utvrđuje prema ostvarenom lanjskom prometu.

>>> Regres: Neoporezivih 2500 kuna samo od jednog poslodavca

Upravo će svi paušalci morati nabaviti fiskalne uređaje i od 1. srpnja izdavati fiskalne račune. − Dakle, ne proširuje se krug obveznika fiskalizacije jer oni već jesu obveznici fiskalizacije, samo se mijenja način izdavanja računa − poručuju iz PU-a. Dakle, nema panike, cijenjeni kolege, ali i ostali čitatelji koji ste slobodnjaci (odvjetnici, stečajni upravitelji, sportaši, umjetnici, veterinari, javni bilježnici, arhitekti...). I nakon 1. srpnja možete mirno spavati. Ovi drugi, paušalci, kako je već navedeno, morat će se prilagoditi.

Vlada shvatila online trgovine

Prije nekoliko mjeseci u Pravdi sam pisao kako bi online trgovine trebalo osloboditi fiskalnog računa. Za to su se zalagale te trgovine, a iz Ministarstva financija, na naš upit postoji li mogućnost da im se ukine ta obveza, nije stiglo ništa konkretno, nego samo već znano − da online trgovine imaju obvezu izdavanja fiskalnog računa. Međutim, upravo u Nacionalnom programu reformi za 2017. na posljednjoj stranici piše: ‘Preispitati mogućnost oslobođenja elektroničke trgovine i elektroničkih poslovnih transakcija od obveze fiskalizacije.‘ Pozivaju se na članak 6. Zakona o fiskalizaciji koji omogućuje hrvatskoj vladi da na prijedlog ministra finacija neke djelatnosti zbog njihovih specifičnosti oslobodi od propisane obveze fiskalizacije u prometu gotovinom. To je samo potvrda da smo bili u pravu, ali i pohvala autorima Programa koji su shvatili da je to potrebno.

19. travanj 2024 18:42