Aktualno
StoryEditor

Pravobraniteljica poručila Vladi: Nije dovoljno osuditi, treba kažnjavati

04. Ožujak 2017.

- Činjenica je da se zaista zaredalo nekoliko slučajeva, čak više od nekoliko što verbalnog, što i fizičkog nasilja, uznemiravanja građana. Svakako je izuzetno važno osuditi i državni vrh je to zaista i učinio. Međutim, to više nikako nije dovoljno, jer je očito stvorena atmosfera u kojoj se neprestano događaju nove stvari, u smislu postrojavanja gardi ili uzvikivanja ‘Za dom spremni‘, što je nezakonito po hrvatskim zakonima, naglasila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u intervjuu koji je u subotu dala za RTL Danas.

Na pitanje što zamjera Vladi te što misli da bi konkretno trebala učiniti, odgovorila je kako je potrebno jako brzo, usklađeno i efikasno djelovanje nadležnih tijela.

- Tu prije svega mislim na policiju, Državno odvjetništvo i sudove, da se počinitelji takvih djela pronađu, da se u brzom, efikasnom i pravednom sudskom postupku utvrdi jesu li odgovorni za to djelo ili nisu, da se sankcioniraju. Važno je da se sankcioniraju, važno je da se na taj način pokaže jasna poruka da je to neprihvatljivo i nezakonito ponašanje i da ga hrvatska država osuđuje na ovaj način, istaknula je pravobraniteljica.

Tom je prilikom izjavila kako se slaže s Izvješćem State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj s obzirom da su pri njegovoj izradi koristili i podatke iz njezina izvješća iz 2015. koje je Vlada odbila prihvatiti. Za tri tjedna i njezin ured će predati Saboru puno opsežniji izvještaj o stanju u Hrvatskoj u prethodnoj godini. Bit će to prilika i da premijer dobije uvid u probleme s kojima ga je pravobraniteljica htjela upoznati kad je, kako kaže, prije tri mjeseca zatražila sastanak.

Na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je upitan o njezinim nedavnim tvrdnjama da posljednji događaji kršenja ljudskih prava nisu izdvojeni slučajevi nego trend koji bi trebalo snažnije sankcionirati, a dužnosnici, posebno Vlada slati jasnije poruke, odgovorio da će ima li ona želju za konzultacijama oko stanja ljudskih prava, vrlo rado s njom porazgovarati. Dodao je i kako Vlada nije mogla biti jasnija i čvršća u osudi, primjerice plakata u Vukovaru i marša ekstremne desnice.

Međutim, Vidović naglašava kako joj nisu potrebne konzultacije s predsjednikom Vlade, jer je uloga njezina ureda nadzirati stanje ljudskih prava i diskriminaciju u Hrvatskoj te o tome izvještavati Sabor i hrvatsku javnost. - Dakle, mi smo neovisna institucija koja djeluje posve neovisno i samostalno o hrvatskoj Vladi, poručila je pravobraniteljica u emisiji RTL Danas.

Dodala je kako na njezina upozorenja da posljednji događaji kršenja ljudskih prava nisu izdvojeni slučajevi, nego trend koji bi trebalo snažnije sankcionirati nije dobila povratne informacije, naglasivši kako takva upozorenja nisu bila namijenjena kao kritika, već je sve u okviru njezinih i ovlasti njezina ureda.

24. travanj 2024 15:50