Aktualno
StoryEditor

Preuzimanja i spajanja u prvom tromjesečju srušila rekorde

30. Ožujak 2018.

Spajanja i preuzimanja na globalnoj razini imala su najsnažniji intenzitet u povijesti u prvom tromjesečju ove godine, dosegnuvši vrijednost od 1.200 milijardi dolara, jer su porezna reforma u SAD-u i brži gospodarski rast u Europi potaknuli mnoge kompanije na sklapanje novih poslova.

>>> Prosperus Invest preuzima upravljanje fondom Nexus FGS II

Snažna tržišta dionica i obveznica, kao i snažan priljev gotovine u korporacijske blagajne, također su potaknuli povjerenje izvršnih direktora, uvjeravajući ih da je sada dobar trenutak za transformacijska spajanja.

Dok je vrijednost spajanja i akvizicija globalno porasla 67 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2018. godine, broj sklopljenih poslova pao je za 10 posto, na 10.338, pokazuju preliminarni podaci tvrtke Thomson Reuters, odražavajući činjenicu da se vrijednost poslova u prosjeku povećava.

Među najvećim poslovima u ovom kvartalu bilo je preuzimanje američkog lanca ljekarni Express Scripts Holding od strane tvrtke za zdravstveno osiguranje Cigna, vrijedno 67 milijardi dolara, kao i ono njemačke tvrtke E.ON SE, koja je za 38,5 milijardi dolara kupila RWE-ovu tvrtku za obnovljive izvore energije Innogy SE.

Spajanja i akvizicije u prvom tromjesečju u Europi su se udvostručila, u SAD-u skočila za 67 posto, a u Aziji za 11 posto.

>>> Integracijom OTP i Splitske banke nastaje OTP banka Hrvatska

"Bolje makroekonomsko okruženje u Europi stvorilo je veće povjerenje za realizaciju poslovnih ciljeva. Ponude i poslovi na kojima se dugo radilo sada dolaze u fazu ostvarenja, a neke industrije poput energetske u potpunosti su se preoblikovale najnovijim valom konsolidacije", kaže Borja Azpilicueta, savjetnik u financijskoj kući HSBC Holdings.

U SAD-u je u prvom tromjesečju trgovanje na burzama bilo prigušeno zbog najava američkog predsjednika Donalda Trumpa o carinama na uvoz iz Kine, što je izazvalo strahovanja od trgovinskog rata. Vrijednosti poduzeća i dalje su povišena, no povećana su kolebanja na tržištima.

Također, porastao je i regulatorni rizik. Trumpova intervencija, kojom je blokirao "neprijateljsku" ponudu Broadcoma sa sjedištem u Singapuru za preuzimanje američkog proizvođača čipova Qualcomm, vrijednu 117 milijardi dolara, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, naglasila je povećanu zabrinutost SAD-a zbog zaostajanja u utrci s Kinom kada su u pitanju nove tehnologije.

04. ožujak 2024 15:55