Aktualno
StoryEditor

Prije 20 godina umro je fakin i šarmer Frank Sinatra

12. Svibanj 2018.

Pjevač, glumac, fakin i šarmer Frank Sinatra umro je prije 20 godina, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag.

Sin talijanskih useljenika, rođen 12. prosinca 1915. u Hobokenu u New Yerseyju, Sinatra se glazbom počeo baviti kao mladić.

Godine 1939. glazbenik Tommy Dorsey poziva ga da se priključi njegovu big bandu, a tri godine kasnije Sinatra već postaje zvijezdom.

Legendarni pjevač tijekom života autor je stotinjak albuma s desecima hitova, poput primjerice "Strangers in the Night," "I‘ve Got You Under My Skin" i "My Way",  “New York” i “Come fly with me”.

U studenome 1946. izdavačka kuća Columbia Records objavljivala je jednu Sinatrinu ploču mjesečno, a u to vrijeme one su se prodavale u 10 milijuna primjeraka godišnje.

>>>In memoriam: Kralj je mrtav i nikada ga nitko neće zamijeniti

Njegova pjevačka karijera imala je uspone i padove, tijekom kojih se okretao Hollywoodu pa i ondje požnjeo uspjeh osvojivši glumačkog Oscara za nastup u filmu "Odavde do vječnosti" 1953.

Čak i u vrijeme najveće zaluđenosti Elvisom, Sinatra je punio dvorane iako su ulaznice za njegove nastupe znale biti ‘paprene‘.

Poznat po svojim mnogim romantičnim vezama, Sinatra je prvi put bio u braku s Nancy Barbato (1939-1949) s kojom je dobio troje djece Nancy, Frank Jr. i Tinu.

Nakon toga slijede Ava Gardner (1951-1957) i Mia Farrow (1966-1968) te model Barbara Marx (od 1976.).

Godine 1965. u jeku govorkanja da se priprema vjenčati s Farrow, Sinatra se pompozno vraća u New York u društvu 30 godina mlađe glumice, na luksuznoj jahti koju je pratila flota čamaca s novinarima.

Sinatrin dolazak u njujoršku luku u društvu prelijepe sirene uspio je na naslovnicama zasjeniti i vijest da su Sovjeti oborili američki borbeni zrakoplov pokraj Hanoja, pisale su tada agencije.

Veze s mafijom

Sinatru su dugo pratile optužbe da je povezan s mafijom, što je on uvijek negirao, uključujući i na sudovima, ali se te sjene nikada nije uspio u cijelosti otresti.

Godine 1963. vlasti su mu oduzele dozvolu da vodi svoju kockarnicu zbog navodne povezanosti s čikaškim mafijašem Salvatorom "Momom" Giancanom.

Kada je 1981. tražio da mu dozvolu vrate na saslušanju su ga rešetali pitanjima o tvrdnjama da je 1947. odnio mafijaškom šefu Luckyju Lucianu dva milijuna dolara u Havanu.

"Ako mi donesete aktovku u koju mogu stati dva milijuna dolara, ja ću vam dati dva milijuna dolara", odgovorio je članovima komisije.

Uz podršku tadašnjeg predsjednika Ronald Reagana doozvola mu je vraćena.

Sinatru je ‘krasio‘ i vatreni temperament, nije libio niti posvađati niti potući, a francuski su fotografi jednom prilikom objavili ljutitio priopćenje kada ih je slavni pjevač fizički razgrnuo od sebe.

>>>Woody Allen – u 81. se vraća u formu

"Pariz nije Chicago i gospodin Sinatra ne bi trebao isprobavati imidž ‘čvrstog frajera‘ ili šarmantnog gangstera na novinarima".

Glas je utihnuo 

Legendarni pjevač 1980. nastupio je pred 175.000 ljudi u Riju, što ga je dovelo i u Guinnesovu knjigu rekorda. Nemirni duh nije mu dao mira pa je i dugo nakon prvobitne najave mirovine nastupao širom svjetskih pozornica.

Umro  je 14. svibnja u Los Angelesu u dobi od 82 godine, nakon što je pretrpio srčani udar. Njujorški Empire State Building bio je u plavome, u boji njegovih prepoznatljivih očiju.

Sprovod mu je održan u jedinoj katoličkoj crkvi na Beverly Hillsu a među stotinama koji su ga došli ispratiti bili su Nency Reagan, Kirk Douglas i Bruce Springsteen.

Samo je jedna njegova pjesma odsvirana u crkvi, "Put Your Dreams Away", kojom je obično završavao svoje koncerte. I završio život.

27. veljača 2024 00:34