Aktualno
StoryEditor

Proširena istraga zbog zajmova Nexusa Agrokoru

06. Travanj 2018.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u petak je izvijestilo da je proširilo istragu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju protiv sedmorice osumnjičenika, a prema neslužbenim podacima riječ je o istrazi ranije pokrenutoj zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru. Ne navodeći imena osumnjičenih ni tvrtki tužiteljstvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je 29. ožujka 2018. "donijelo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana" rođenih 1973., 1951., 1984., 1973., 1970., 1958. i 1976. godine.

>>>Lex Agrokor produžen na još tri mjeseca kako bi se dovršio tekst nagodbe

Tužiteljstvo ih tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Uz sedmoricu osumnjičenih proširenjem istrage je obuhvaćeno i "trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu" zbog sumnje u zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Prema pisanju medija istragom su isprva, uz osnivača koncerna Agrokor Ivice Todorića, bili obuhvaćeni njegov sin Ivan Todorić, predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

>>>Agrokor: Teo Vujčić podnio ostavku

"Postoji osnovana sumnja da je petookrivljeno trgovačko društvo kaznenim djelom koje su počinili prvookrivljenik i sedmookrivljenik kao odgovorne osobe, povrijedilo dužnost zaštite imovinskih interesa ulagatelja o kojima je dužno brinuti, uslijed čega je drugom društvu na štetu ulagatelja, pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 52.110.000 kuna, te povrijedilo dužnost da u poslovnoj dokumentaciji navede stvarne iznose uplata u korist projekta od strane equity partnera fonda, kao i povrijedilo dužnost da u poslovnoj dokumentaciji prikaže pozajmice, a potom je takvo izvješće dostavilo ulagateljima čime je povrijeđeno pravilo prema kojemu je u upravljanju fondom dužno postupati po načelu transparentnosti poslovanja", objavio je među ostalim DORH na svojoj internetskoj stranici.

23. travanj 2024 01:13