Aktualno
StoryEditor

Prošlogodišnja zarada milijardera sedam puta veća od iznosa potrebnog za iskorijeniti siromaštvo

15. Veljača 2018.

Globalna ekonomija stvorila je prošle godine rekordan broj milijardera pogoršavši tako nejednakost ionako oslabljene radničke klase, a veći je i pritisak na korporacije da povećaju dobit dioničara, stoji u izvješću organizacije Oxfam International, prenosi Time.

U svijetu je trenutno 2 043 milijardera, a u posljednjih godinu dana svaka dva dana nastao bi novi milijarder. Većina milijardera su muškarci čije bogatstvo ukupno poraslo za 762 milijarde dolara, što je sedam puta više novca no što je potrebno za iskorjeniti esktremno siromaštvo.

>>>Lani je 117,5 milijuna osoba u EU bilo u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti

Prema podacima Bloomberga, neto vrijednost 500 najbogatijih milijardera u prošloj je godini porasla za 24 posto i ono sada iznosi 5,38 trilijuna dolara, dok je najbogatija osoba u svijetu, Jeff Bezos, prošle godine bio ‘težak‘ 33,7 milijardi dolara,

Izvršna direktorica Oxfam International, Winnie Byanyima ističe da milijarderski boom nije znak uspješnog gospodarstva, već simptom srozavajućeg sustava koji iskorištava radničku klasu.

Oxfam je objavio izvješće ususret ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma na kojemu je sudjelovao i premijer Plenković.

>>>CMS: Kupujemo borbene avione, a siromaštvo prijeti 30 posto populacije

Na Forumu su mnogi pripadnici svjetske elite izrazili zabrinutost zbog nejednakosti dohotka, a iz Oxfam-a ističu da su svjetske vlade sramotno posrnule u poboljšanju situacije. Pozvali su vlasti da ograniče dobit od dividendi i plaće na izvršnim funkcijama, uz osiguranje dnevne plaće radnicima.

Među ostalim prijedlozima preporučili su eliminirati jaz plaća između spolova i povećanje poreza na bogatstvo.

27. travanj 2024 01:50