Aktualno
StoryEditor

Putin je bacio milijune u vjetar, SP neće popraviti imidž i ekonomiju Rusije

16. Lipanj 2018.

Ruski predsjednik Vladimir Putin utrošio je šest godina i jedanaest milijardi dolara na pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo koje je u četvrtak započeto utakmicom između Rusije i Saudijske Arabije.

Kremlj, u petak piše Bloomberg, očekuje da će najveće sportsko natjecanje organizirano u toj zemlji od raspada SSSR-a koje će privući milijune navijača iz čitavog svijeta, pokazati ‘toplije, prijateljskije lice Rusije‘ i smanjiti međunarodnu izolaciju u kojoj se nalazi već godinama, još od pripojenja Krima.

>>>Kalinjingrad – grad u kojem Hrvatska igra prvu utakmicu na SP-u

Koristi od SP-a će posebno imati gradovi poput Kalinjingrada koji se dosad nisu mogli pohvaliti osjetnijim brojem turista, odnosno stranih posjetitelja.

S druge strane, ekonomisti ne vjeruju kako će od nogometne smotre koristi imati i ruska ekonomija. Eventualni porast bit će kratkog vijeka i prilično zanemariv, posebno jer se teško može očekivati da će se posjeti stranaca gradovima kao što su Saransk ili Samara nastaviti i po završetku natjecanja.

>>>‘Simbol apsolutnog zla’ Putin ide po novi mandat

‘Zabavne i uzbudljive utakmice zasigurno će pomoći popravljanju ruskog imidža i stvaranju brenda, ali teško je očekivati da će to biti dovoljno da skrene pozoronost sa silnih geopolitičkih tenzija između Rusije i ostatka svijeta‘, smatraju analitičari.

Kao šlag na tortu stiže i Putinova izjava prema kojoj sumnja da će ruska nogometna reprezentacija napraviti nešto na prvenstvu.

10. prosinac 2023 06:17