Aktualno
StoryEditor

Putnici iz generacije Z najviše žale za propuštenim prilikama

16. Kolovoz 2018.

Bilo da je riječ o putovanju u daleku zemlju koje su trebali rezervirati ili onaj izlet autom na koji su trebali otići, 84% putnika iz Hrvatske žali za propuštenim prilikama, pokazuje istraživanje Booking.coma.

>>>‘Ego turizam’: Milenijci mijenjaju industriju putovanja

Istraživanje je provedeno na uzorku od 20.500 globalnih putnika među kojima su i putnici iz Hrvatske.

Najčešće propuštene prilike putnika iz Hrvatske uključuju sljedeće: nije se dovoljno često putovalo (74%), nije se više putovalo u mladosti (48%), nije se išlo na više dalekih putovanja (41%), nije se putovalo u udaljenija i zabačenija odredišta (38%), nije se više istraživalo u posjećenim zemljama (32%) i nije bilo više pustolovina na putovanjima (32%).

Generacija Z najviše žali, pri čemu više od trećine putnika iz Hrvatske u ovoj skupini smatra da nije bilo dovoljno pustolovno na putovanju (39%) i troje od 10 (39%) žali što nije putovalo u udaljenija odredišta.

Također, nije iznenađenje da je 41% putnika selfie generacije iz Hrvatske (18 do 24 godina) uznemireno jer ne fotografira dovoljno na putovanju. Ovaj je postotak 34% za sve ispitanike iz Hrvatske ukupno.

Unatoč osjećaju žaljenja koji uglavnom proizlazi zbog naizgled nepremostivih prepreka oko jezika, troškova, uputa i sigurnosti u nepoznatom, pet od osam (62%) putnika iz Hrvatske prebrodilo je svoje strahove od putovanja u novo odredište i ipak se odlučilo za to putovanje.

>>>Hrvati na putovanja lani potrošili 8 milijardi kuna

Millennialsi iz Hrvatske najspremniji su suočiti se s preprekama koje ih sputavaju da odu na putovanje uz dvije trećine (66%) putnika koji su nadvladali ono što ih zabrinjava. To ima pozitivan učinak jer je potaknulo 48% putnika iz Hrvatske da više putuju u budućnosti, 61% ih je steklo više samopouzdanja u životu, a 43% osjećaj osobnog ispunjenja.

Putovanje jača postojeće i stvara nove prijateljske odnose - skoro trećina (33%) putnika iz Hrvatske zbližila se s obitelji, a dvoje od pet (41%) putnika iz Hrvatske sklopilo je dugotrajna prijateljstva dok su bili na godišnjem odmoru.

Više od dvije trećine putnika iz Hrvatske (69%) odlazak na godišnji odmor potaknuo je da uvedu značajne životne promjene, a taj postotak raste na 76% među osobama između 18 i 24 godine. 15% putnika iz Hrvatske kaže da je pronašlo svoju svrhu ili strast u životu, 17% ih je nadvladalo veliki strah, a 15% naučilo novi jezik.

>>>Predstavljena aplikacija za AR i VR putovanje u prošlost Zagreba

Putovanje može biti korisno i za fizičko i mentalno zdravlje - 69% putnika iz Hrvatske navelo je kako je putovanje imalo pozitivan učinak na njihovo mentalno zdravlje, a 35% ih je odlučilo poboljšati svoje fizičko zdravlje.

17. svibanj 2022 06:28