Aktualno
StoryEditor

Račić: Kad se Ribić pojavi na TV-u sto autobusa krene za Njemačku

26. Siječanj 2018.

Ekonomska kriza mnogima je tema pogodna za raspravu pa su se tako i ovog puta sukobili predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić  i ekonomski analitičar Milan Račić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Glava tema emisije bila su preporuke MMF-a o zamrzavanju plaća javnih službenika, a za Ribića su nedopustive te je istaknuo da postoji praksa sastanka sindikalnih predstavnika MMF-om gdje se postigne visok stupanj suglasnosti. U Sloveniji je jučer štrajkalo 10 tisuća javnih službenika tražeći povećanje plaća.

>>>Cerar: Neće biti kaosa, vlada najavu štrajkova uzima ozbiljno i ponaša se odgovorno

Tražeći krivca za odlazak kvalificirane radne snage iz Hrvatske Račić se sukobio s Ribićem.

- Svaki put kad se Ribić pojavi na televiziji, sto autobusa krene prema Njemačkoj, rekao je Milan Račić u emisiji Otvoreno.

Vilim Ribić mu je na to odgovorio kako su ekonomisti poput njega osuđeni od strane cijeloga svijeta zbog lošeg savjetovanja za vrijeme ekonomske krize, a da do iseljavanja dolazi zbog četverogodišnjeg pada BDP-a, a ne zbog lošeg sindikalnog rada.

- Oni se s nama slože da plaće trebaju rasti, a onda napišu ovakve preporuke. Dakle te preporuke piše netko iz zemlje za poželjnu politiku Vlade u zemlji, smatra Ribić. Kazao je i kako su javni službenici spremni za štrajk ako za njim bude potrebe. Sindikati će ovih dana početi s pripremom metodama pritiska, rekao je Ribić upozorivši kako je nedopustivo daljnje obezvrjeđivanje radnika.

>>>Matica: MMF je slične recepte davao i drugima, pa je Latvija ostala bez 18 posto stanovništva

Da zdravstvo nije deficitarno te da mu nije potrebna reorganizacija, tvrdi Ante Zvonimir Golem, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

- Zdravstvo nema dug, postoji dug države prema osiguravatelju za one usluge koje je zdravstvo odradilo, rekao je Golem, istaknuvši kako plaće za zdravstvene djelatnike dolaze iz zdravstvenog osiguranja, a ne iz državnog proračuna.

Osim odlaska mladih kao najveći problem u Hrvatskoj Milan Račić smatra neefikasnost tržišta rada.

- Hrvatska nikad u zadnjih osam godina nije bila na poziciji boljoj od stote, rekao je Račić uspoređujući s državama srednje Europe.

Hrvatska stoji izuzetno loše, a još je gora situacija na svjetskoj razini kada se gleda prema globalnom indeksu konkurentnosti.

21. travanj 2024 08:27