Aktualno
StoryEditor

Ranko Ostojić okuplja ljevicu: ‘Pozitive‘ se trebaju bojati samo pobornici konzervativne revolucije

10. Lipanj 2017.

Nevladina udruga Pozitiva održala je u subotu u Zagrebu prvu programsko-izvještajnu skupštinu, a njezin predsjednik, SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić odbacio je nagađanja da je riječ o frakciji unutar SDP-a, te poručio kako ih se trebaju bojati samo zagovarači konzervativne revolucije.

>>>Esih najavila osnivanje stranke

Nova građanska udruga trebala bi postati platforma za djelovanje Ranka Ostojića na lijevoj sceni, nakon što je u utrci za predsjednika SDP-a prošle jeseni poražen od Davora Bernardića i izgubio u stranci sve funkcije osim one saborskog zastupnika.

‘Želimo okupiti članove stranaka lijeve provenijencije u Hrvatskoj i ostvariti jaku suradnju s nevladinim sektorom. Nije nam namjera razbijati druge stranke niti preuzimati njihove uloge‘, veli Ostojić.

Na skupštini je predstavljen program Pozitive, iz koje poručuju da će se boriti za slobodu govora, ravnopravnost građana u svim područjima života, za sekularnu državu uz poštivanje vjerskih sloboda te za afirmaciju antifašizma kao civilizacijske tekovine suvremenog svijeta.

Ostojić je pozvao sve SDP-ove saborske zastupnike na skupštinu svoje udruge  u hotelu "Holiday" na Jankomiru, koja se održavala u isto vrijeme dok je na Iblerovom trg trajala sjednica Glavnog odbora SDP-a.

U izjavi novinara istaknuo je da za tu "čudnu koincidenciju" nije odgovorna  "Pozitiva", da su za 10. lipnja skupštinu najavili još prije mjesec dana, te da bi odgovore trebalo potražiti "na drugoj strani".

Oko 200 izaslanika iz cijele Hrvatske

Na skupštinu nove Ostojićeve udruge došlo je oko 200 izaslanika iz cijele Hrvatske, gosti iz Mađarske i BiH, a od poznatijih hrvatskih političara viđena je Gordana Sobol, Goran Beus Richembergh, Nansi Tirelli, Ivo Josipović, a bili su i predstavnici Radničke fronte i Nove ljevice.

Ostojić je rekao da je na današnju skupštinu pozvao predsjednika SDP-a Davora Bernardića,  sve SDP-ove saborske zastupnike i članove stranačkog predsjedništva, no odaziv na njegovu skupštinu nije pokazao značajniju diferencijaciju u toj stranci, kako se prethodno nagađalo u medijima.

>>>Bernardić: Restrukturirani i konsolidirani SDP jedina čista i jasna alternativa u Hrvatskoj - video

Udrugu je 30. ožujka osnovalo 50 članova lijeve političkog svjetonazora, danas imaju 200 članova i oko dvije tisuće prijatelja i simpatizera, kaže predsjednik Ranko Ostojić.

"Želimo okupiti članove stranaka lijeve provenijencije u Hrvatskoj i ostvariti jaku suradnju s nevladinim sektorom. Nije nam namjera razbijati druge stranke niti preuzimati njihove uloge", istaknuo je predsjednik Ostojić.

Aktivnosti su im usmjerene na područje ljudskih prava, demokratske i političke kulture s ciljem podizanja kvalitete i promocije slobodnog društva, međunarodne suradnje i prijateljstva Hrvatske i ostalih članica EU kao i zemalja regije.

"Mreža sljedbenika"

Bivši ministar unutarnjih poslova u Milanovićevoj vladi Ranko Ostojić demantira spekulacije da je nakon poraza na unutarstranačkim izborima osnovao stranačku frakciju, no mediji nagađaju da će mu  udruga pomoći da, izvan formalnih SDP-ovih tijela, očuva mrežu sljedbenika koju je deset godina gradio u Splitu, Zadru, Sinju i ostalim dalmatinskim gradovima, posebno u IX. izbornoj jedinici.

>>>Štromar: Počinje nova politička era

Ostojić je u izjavi novinarima demantirao kvalifikaciju da je "žestoki Bernardićev kritičar", istaknuo da poštuje odluke stranačkih tijela  te dodao da kao član SDP-a inzistira da se ispune predizborna obećanja.

"Ovo nije priča da gradimo nekakvu opoziciju prema Bernardiću ili bilo kome drugome. Pozitiva ima budućnost bez obzira na to što se događa u strankama", rekao je Ostojić.

>>>Fight Club: Bernardić treba dati ostavku

Na vijest da je saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić na Glavnom odboru stranke objavio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a, rekao je samo da "nema komentara".

24. lipanj 2024 03:38