Aktualno
StoryEditor

Rast kineskog gospodarstva ublažen na 6,7 posto

16. Srpanj 2018.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u usporedbi sa 6,8 posto u prethodnom kvartalu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci kineskog ureda za statistiku.

Usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koje traje već neko vrijeme, u skladu je s procjenama analitičara, a podaci dolaze u razdoblju kada se tamošnja vlada bori sa suzbijanjem rastućih dugova i kada trgovinske napetosti sa SAD-om eskaliraju.

>>>Spašeno je poslovanje kineskog ZTE-a

SAD je prošlog tjedna podigao udjele u trgovinskom ratu, najavljujući dodatne carine na još 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

- Rast BDP-a se ublažio... zbog slabije globalne trgovine i zaoštravanja financijske politike od početka 2018., poručili su analitičari Oxford Economics u osvrtu na podatke.

Očekuju da će spori rast kredita i ublažavanje aktivnosti na tržištu nekretnina - zajedno s "intenziviranim trgovinskim konfliktom sa SAD-om" – pritisnuti rast kineskog gospodarstva u drugoj polovici 2018. godine.

>>>Tesla gradi tvornicu automobila u Šangaju

SAD je 6. srpnja stavio carine na 34 milijarde dolara vrijednu kinesku robu, otvarajući put trgovinskom ratu s drugim najvećim svjetskim gospodarstvom.

Kina je uzvratila istom mjerom i poručila kako je SAD pokrenuo "najveći trgovinski rat u gospodarskoj povijesti". Tom Rafferty iz The Economist Intelligence Unit (EIU) rekao je kako su više zabrinuti zbog smanjene potražnje u Kini nego iz inozemstva.

- EIU je više zabrinut zbog usporavanja domaće potražnje u kineskom gospodarstvu, sa stalnim slabljenjem ulaganja i usporenim rastom potrošnje, a to su mnogo važniji pokretači rasta od izvoza, poručio je u analizi.

>>>SAD najavio nove carine, Kina odgovara kako time štete i američkim interesima

Kineski trgovinski suficit sa SAD-om dosegnuo je u lipnju rekordnih gotovo 29 milijardi dolara, dok je izvoz u Ameriku ostao snažan, što je dodatno zaoštrilo trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je nagovijestio kako bi više od 500 milijardi dolara kineske robe moglo biti pogođeno tarifama. To je gotovo jednaka vrijednosti cijelom prošlogodišnjem iznosu izvezene kineske robe u SAD.

19. travanj 2024 17:26