Aktualno
StoryEditor

Rast kvartalnih prihoda H&M-a zakočili veliki ljetni popusti

15. Rujan 2017.

Švedski lanac modnih kuća Hennes & Mauritz (H&M) objavio je u petak da je zbog velikih ljetnih popusta zabilježio tek blagi rast prihoda u trećem fiskalnom tromjesečju, istaknuvši ipak dobar početak prodaje jesenske kolekcije.

H&M drugi je lanac trgovina odjećom u svijetu, nakon španjolskog Inditexa. Danas su izvijestili da su u tromjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom ostvarili pet posto veće neto prihode nego u istom razdoblju prošle godine, u iznosu 51,2 milijarde švedskih kruna, odnosno 6,4 milijarde dolara.

>>>H&M započeo suradnju s agencijom UM Zagreb

Iskazano u lokalnim valutama prihodi su im porasli četiri posto.

- Na kvartalnu prodaju značajno je utjecala znatno veća ljetna rasprodaja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. kako po broju artikala tako i u prosječnom popustu po komadu. To je zakočilo rast prihoda, objašnjavaju u kompaniji.

Među pozitivnim faktorima izdvojili su poboljšano stanje u zalihama uoči četvrtog fiskalnog tromjesečja zahvaljujući velikim ljetnim popustima, što je utrlo put dobrom početku prodaje jesenske kolekcije.

Švedski modni lanac je u cilju širenja kruga kupaca u posljednjih nekoliko godina pokrenuo nekoliko neovisnih i većinom luksuznijih brendova kako bi povećao broj kupaca s obzirom na sve žešću konkurenciju u glavnom segmentu cjenovno povoljnih linija odjeće. Unatoč tome, lanac H&M dućana i dalje generira lavovski dio njihovih prihoda.

U H&M-u također nastoje poboljšati poziciju u odnosu na internetske trgovine odjeće kao što su Asos i Zalando, s obzirom na nagle promjene na tržištu.

Analitičarka Societe Generale banke Anne Critchlow tumači da takvi strukturni izazovi, posebno naglo okretanje internetskoj prodaji u segmentu mode za mlade, nepovoljno utječu na H&M-ovu operativnu maržu i na prodaju u trgovinama koje posluju u više od godinu dana.

- Prodaja u trgovinama otvorenima dulje od godinu dana trpi zbog nedovoljno kvalitetne internetske ponude. Naime, u većini zemalja internetska prodaja još nije integrirana s fizičkim trgovinama i ne uključuje mogućnost besplatne dostave i besplatnog povrata kupljenih artikala, napominje Critchlow.

H&M će kompletno poslovno izvješće za treće fiskalno tromjesečje objaviti 28. rujna.

23. travanj 2024 10:07