Aktualno
StoryEditor

Raste proračunska transparentnost lokalnih jedinica, ali 25 općina nije objavilo niti jedan dokument

02. Srpanj 2018.

Proračunska transparentnost županija, gradova i općina popravila se u odnosu na prošlu godinu, no razlike među lokalnim jedinicama i dalje su prevelike, glavni je zaključak novog ciklusa istraživanja transparentnosti svih 576 lokalnih jedinica čije je rezultate u ponedjeljak u Kući Europe predstavio Institut za javne financije.

Prosječna proračunska transparentnost, izmjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama županija, gradova i općina, popravlja se iz godine u godinu te se u posljednja četiri ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,5.

>>>FOTO: Predstavljen Otvoreni proračun, aplikacija koja promiče transparentnost

Najbolje rezultate bilježe županije s prosjekom od 4,9, dok je prosječna proračunska transparentnost gradova 4, a općina 3,3. Usprkos tome, transparentnost je još uvijek izuzetno neujednačena pa čak 25 općina nije objavilo niti jedan potrebni dokument, uključujući i općinu Milna, jednu od onih s najvišim prihodima po stanovniku.

Priznanje instituta ove je godine dobilo 17 županija, 54 grada i 107 općina koje su objavile svih pet spomenutih dokumenata, a to su godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračuna za građane za 2018. godinu.

>>>IJF: Transparentnost proračuna lokalnih jedinica raste, najbolja PGŽ

Ravnateljica Instituta Katarina Ott posebno je pohvalila lokalne jedinice koje su ostvarile najveći napredak u odnosu na prethodno razdoblje pa su tako općine Dugopolje, Posedarje, Rugvica i Svetvinčenat s nule skočile na peticu. Na stranicama Instituta objavljena je i interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama, a Ott je naglasila da "u skladu s preporukama Europske komisije, Vlada mora početi rješavati problem rascjepkanosti i funkcionalne raspodjele nadležnosti lokalnih jedinica koje već godinama nisu kadre osigurati ni zakonom propisanu razinu proračunske transparentnosti, a ne bi mogle plaćati ni predviđene kazne za neispunjavanje tih zakonskih obaveza".

Na predstavljanju rezultata riječ su dobili i predstavnici najuspješnijih lokalnih jedinica pa se tako gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pohvalio kako na svojim stranicama sve potrebne dokumente objavljuju već godinama, pri čemu su uveli i nekoliko novina kao što je ‘Proračunaj me‘ – igrica za shvaćanje proračuna čiji se rezultati potom detaljno analiziraju. Istaknuo je, međutim, kako je odaziv i angažman građana i dalje premali, a važnu ulogu u njihovom educiranju trebali bi imati mediji.

>>>Što otkriva izvješće o transparentnosti lokalnih proračuna

Tatjana Matošević, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Istarske županije, još jednog dobitnika ovogodišnjeg priznanja, navela je da su na svojim mrežnim stranicama uveli i proračunski vodič za građane.

04. ožujak 2024 08:17