Aktualno
StoryEditor

RBA: Krediti poduzećima u lipnju 2,5 milijarde manji nego lani; nastavak trenda razduživanja

30. Kolovoz 2017.

Ukupni krediti poduzećima krajem lipnja su iznosili 65 milijardi kuna, što je za 2,5 milijarde manje nego godinu ranije, što ukazuje na nastavak trenda razduživanja poduzeća koji traje od svibnja 2012. godine, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

U odnosu na svibanj, vrijednost kredita poduzećima u lipnju je blago porasla – za 360 milijuna kuna ili 0,6 posto - dok je na godišnjoj razini zabilježen njihov pad od 2,5 milijardi kuna ili 3,8 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

>>> HNB: Banke u prvom polugodištu ostvarile 65 posto manju dobit nego lani

Najviše su pritom smanjeni krediti za obrtna sredstva, koji su krajem lipnja iznosili 33,8 milijardi kuna, što je za 7,5 posto manje nego u lipnju 2016. No, u istom razdoblju porasli su krediti poduzećima za investicije, za 0,6 posto na 31,2 milijarde kuna.

Kako ističu iz RBA, krediti za investicije bilježili su neprestani pad na godišnjoj razini od svibnja 2012., a trend je prvi put preokrenut u ožujku ove godine.

"Potražnja za svim vrstama kredita poduzećima nastavlja rasti, pri čemu su u drugom tromjesečju zabilježena posebno povoljna kretanja. Rastu potražnje najviše pridonose potrebe poduzeća za financiranjem zaliha i obrtnoga kapitala te investicija u fiksni kapital", ističu iz RBA.

>>> RBA: Ukupni krediti u Hrvatskoj na kraju lipnja 256 milijardi kuna

Kako navodi HNB, odgovori banaka iz Ankete o kreditnoj aktivnosti ukazuju da je nakon šest uzastopnih tromjesečja ublažavanja standarda odobravanja kredita poduzećima u drugom tromjesečju 2017. zabilježeno blago pooštravanje.

Ublažavanju standarda za kredite poduzećima tijekom prve polovine 2017. ponajprije su pridonosili pojačana konkurencija među bankama i povoljni uvjeti likvidnosti, dok je na pooštravanje standarda u drugom tromjesečju najviše djelovala percepcija rizika.

19. travanj 2024 01:52