Aktualno
StoryEditor

Rio Tinto i Nespresso radit će eko kapsule za kavu

19. Studeni 2018.

Proizvođač instant kave Nespresso sklopio je s rudarskim divom Rio Tintom sporazum koji će mu omogućiti da do 2020. u kapsulama instant kave koristi isključivo ekološki održiv aluminij.

Obje su tvrtke izložene kritikama da onečišćuju okoliš, a u slučaju proizvođača kave u sastavu globalnog prehrambenog diva Nestlea na meti su njegovi aparati za kavu, koji po tvrdnjama ekoloških aktivista uzrokuju gomilanje otpada budući da puno kapsula završava na odlagalištima.

>>>VIDEO: Berlinski startup izrađuje šalice recikliranjem taloga kave

Prema danas objavljenom sporazumu, britansko-australski rudarski div opskrbljivat će Nespresso aluminijem proizvedenim uz upotrebu energije iz obnovljivih izvora i uz poštivanje načela bioraznolikosti.

Nespresso je vodeća tvrtka u svijetu u segmentu kave u kapsulama, napominje Reuters.

Rio već isporučuje aluminij Nespressu ali nije njegov ekskluzivni dobavljač. Iz prehrambene su tvrtke u elektronskoj poruci objavili da će im trebati vremena da sve kapsule imaju certifikat Aluminium Stewardship Initiative (ASI).

Uvjeti za dobivanje tog certifikata uključuju poštivanje standarda zaštite bioraznolikosti, uvažavanja prava autohtonih naroda, transparentnosti u lancu opskrbe, smanjenja emisija štetnih spojeva i korištenja obnovljivih izvora energije.

I Rio Tinto je dobio taj certifikat, ali samo za poslovanje s aluminijem. Kompanija proizvodi aluminij uz korištenje hidroenergije, iz gospodarskih i ekoloških razloga, a u travnju su postali prvi svjetski proizvođač aluminija sa certifikatom.

Prodali su rudnike ugljena ali u pojedinim dijelovima poslovanja još koriste energiju dobivenu iz tog izvora.

U svibnju su najavili suradnju s proizvođačem aluminija Alcoom i tehnološkim divom Appleom na razvoju tehnologije kojom bi se eliminirale izravne emisije stakleničkih plinova prilikom procesa taljenja aluminija.

>>>FOTO: Franck proslavio međunarodni dan kave

Rio Tinto i Nespresso žele izgraditi status ekološki osviještenih kompanija kako bi bile privlačnije investitorima i kupcima.

Nespresso ima skoro trećinu udjela u svjetskom tržištu instant kave u kapsulama ali se suočava s konkurencijom koja se oglašava kao ekološki osviještena. Tako su iz britanskog brenda Halo u petak izvijestili da su razvili "prvu kapsulu kave i ambalažu koja se bazira na papiru i može se koristiti za kompost" a razgrađuje se za mjesec dana.

U Nespressu su se obvezali da će do 2020. u kapsulama koristiti isključivo ekološki održiv aluminij, navodi se u priopćenju Rio Tinta, objavljenom u ponedjeljak.

Izvršni direktor Rio Tinta Jean-Sebastien Jacques izjavio je u listopadu da rudarske tvrtke trebaju nova partnerstva kako bi privukle kvalificiranu radnu snagu i poboljšale imidž.

16. svibanj 2022 06:50